Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Spiegel: "Οι Έλληνες λένε ψέματα ότι είναι φτωχοί"

Νέο ανθελληνικό ξέσπασμα από το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Το γερμανικό περιοδικό κυκλοφορεί με τίτλο:

"Το ψέμα της φτώχειας. Πώς οι ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε κρίση καμουφλάρουν τον πλούτο τους" και κάνει επίθεση τόσο στους Έλληνες όσο και στους Κύπριους, καθώς και γενικότερα στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση.

Χαρακτηριστικό είναι το εξώφυλλο που απεικονίζει έναν Έλληνα, κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μεταφέρει χρήματα σε σακιά πάνω σε έναν γάιδαρο:






Το δημοσίευμα του Der Spiegel επικαλείται έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα στοιχεία της οποίας παρουσιάζουν τα γερμανικά νοικοκυριά φτωχότερα από αυτά των Ελλήνων και των Κυπρίων, που οι πρώτοι καλούνται να "σώσουν", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Σύμφωνα με την μελέτη της ΕΚΤ, οι πολίτες των κρατών με αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας ΑΑΑ, οι οποίοι αναλαμβάνουν και μεγαλύτερο βάρος στα προγράμματα διάσωσης των εταίρων τους, "απολαμβάνουν λιγότερο πλούτο" από εκείνους στην περιφέρεια.

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί, επισημαίνει η ΕΚΤ, το Λουξεμβούργο.

Εντύπωση προκαλεί ότι σύμφωνα πάντα με το πόρισμα της συγκεκριμένης έκθεσης (με στοιχεία της περιόδου 2008-2010),  η Κύπρος είναι η δεύτερη πλουσιότερη χώρα της Ευρωζώνης (!) με μέση περιουσία πολιτών 266.900 ευρώ.

Πιο πλούσιοι σύμφωνα με την ΕΚΤ είναι μόνο οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου με 397.800 μέση περιουσία, ενώ στην τρίτη θέση ήταν η Μάλτα με 215.900 ευρώ.

Τα αντίστοιχα ποσά για την Γερμανία ήταν 51.000 ευρώ, για την Ολλανδία 103.600 ευρώ και για την Φινλανδία 85.500 ευρώ.

Από τις χώρες οι οποίες έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα διάσωσης, μόνο οι πολίτες στην Ελλάδα (101.900 ευρώ) και στην Πορτογαλία (75.200 ευρώ) κατείχαν λιγότερο πλούτο από τις χώρες με ΑΑΑ.

Οι πολίτες στην Ισπανία και στην Ιταλία εμφανίζονται σημαντικά πλουσιότεροι, με 182.700 και 173.500 ευρώ αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσό ήταν 101.900 ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από τη μέση περιουσία των Γερμανών που φέρεται να είναι 51.000 ευρώ.

Η μελέτη διεξήχθη σε 62.000 νοικοκυριά στη ζώνη του ευρώ και βάσει στοιχείων της περιόδου 2007 – 2011.

Και το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά: "Παρά τις προσβολές και τις εκδηλώσεις εναντίον της Μέρκελ που την παρομοιάζουν με τον Χίτλερ, οι Έλληνες συμφώνησαν να σωθούν από τη Γερμανία".



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου