Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Μυστήριο με την αποχώρηση του PKK

Μπερδεμένες - και τουλάχιστον ασαφείς - παραμένουν οι πληροφορίες γύρω από την αποχώρηση των μελών του ΡΚΚ από την Τουρκία.

Η εφημερίδα Star αναφέρει ότι η   αποχώρηση του PKK από την Τουρκία θα ξεκινήσει στις 22 Απριλίου, μετά από ραδιοφωνικό κάλεσμα του ηγέτη του Μουράτ Καραγιλάν. Επίσης, το PKK πρόκειται να διανείμει φυλλάδια υπογεγραμμένα από τον Ντουράν Καλκάν, τα οποία θα απευθύνονται στους ενόπλους του PKK, καλώντας τους να εγκαταλείψουν την Τουρκία.

Σύμφωνα με τη Vatan, η επιστολή του Οτζαλάν, που κομίζουν βουλευτές του BDP στο Καντίλ, περιέχει  και τεχνικές λεπτομέρειες για την ταχεία έξοδο των ενόπλων του PKK. Ωστόσο,γράφει,  η απόφαση για την αποχώρηση των ενόπλων ενδέχεται να ανακοινωθεί την 1η Μαΐου, ακόμα και αν αυτή έχει ήδη ξεκινήσει νωρίτερα.

Η Hurriyet αναφέρει ότι τα μέλη του PKK αναμένεται να ανακοινώσουν σε συνέντευξη Τύπου, την απόφασή τους να συμμορφωθούν με το κάλεσμα του Οτζαλάν για την αποχώρηση των ενόπλων

Η αποχώρηση υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβρη (Star). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ένοπλοι, ομαδοποιημένοι σε ομάδες των 7 με 10 ατόμων, θα συγκεντρωθούν σε πρώτη φάση, σε στρατόπεδα του PKK στο Βόρειο Ιράκ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Στο μεταξύ, οι Μυστικές Υπηρεσίες της Τουρκίας (ΜΙΤ) θα λάβουν από το Καντίλ τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τα λεπτομερή σχέδια της αποχώρησης (Hurriyet), ενώ θα παρακολουθήσουν στενά όλη τη διαδικασία (Star).


Στην Ευρώπη

Πάντως ενώ παραδίδεται η επιστολή του Οτσαλάν στο Καντίλ, στελέχη του κουρδικού κόμματος BDP, ξεκινούν σειρά επαφών σε χώρες της Ευρώπης, με μέλη του PKK και άλλων κουρδικών οργανώσεων, αλλά και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να συζητήσουν θέματα σχετικά με την αποχώρηση και τον αφοπλισμό των ενόπλων, καθώς και τη νέα εποχή που θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας (Sabah).    




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου