Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Έλληνας «σκοτώνει» τον καρκίνο με ηλεκτροσόκ

Νέα επεμβατική θεραπεία κατά της ασθένειας



Ελαφρά επεμβατική θεραπεία για τον καρκίνο, που ανοίγει μικροσκοπικές «τρύπες» στους όγκους για να διοχετευτεί ηλεκτρικό ρεύμα, μπορεί να αποτελέσει το νέο «όπλο» στη μάχη ενάντια στην ασθένεια και είναι έργο Έλληνα επιστήμονα.

Η μέθοδος αποκαλείται μη αναστρέψιμη ηλεκτροπόρωση (Irreversible electroporation- IRE) και χρησιμοποιεί εκατομμύρια ηλεκτρικούς παλμούς το δευτερόλεπτο για να σκοτώσει τα κύτταρα στο εσωτερικό των καρκινικών όγκων, δίχως να πλήξει τους παρακείμενους υγιείς ιστούς.

Όπως εξηγεί ο Κωνσταντίνος Σοφοκλέους, επεμβατικός ακτινολόγος στο Memorial-Sloan Kettering, στη Νέα Υόρκη, η μέθοδος φαίνεται πως είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμη για την καταπολέμηση όγκων στο ήπαρ, τους πνεύμονες, το πάγκρεας και άλλα σημεία, οι οποίοι βρίσκονται πολύ κοντά σε αιμοφόρα αγγεία, νεύρα και άλλες ευαίσθητες δομές.

Την IRE δοκίμασαν σε 25 ασθενείς επιστήμονες από το Κέντρο Καρκίνου Memorial-Sloan Kettering, στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τον επεμβατικό ακτινολόγο δρα Κωνσταντίνο Σοφοκλέους.

Οι ασθενείς έπασχαν από καρκίνους που είχαν μετασταθεί σε διάφορα τμήματα του σώματός τους. Η μέση διάμετρος των όγκων τους ήταν 2 εκατοστά. Συνολικά υποβλήθηκαν σε 30 συνεδρίες IRE. Κανένας τους δεν παρουσίασε παρενέργειες, ενώ οι όγκοι τους συρρικνώθηκαν σημαντικά.

Τα ευρήματα των δοκιμών ανακοινώθηκαν στο αμερικανικό 38ο Ετήσιο Συνέδριο της Εταιρείας Επεμβατικής Ακτινολογίας (SIR), στη Νέα Ορλεάνη.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου