Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Δυσφορία στις ΗΠΑ για τις εξαγγελίες Σαμαρά για την ΑΟΖ

Στην Ουάσιγκτον θεωρούν ότι ο Πρωθυπουργός έχει ήδη συμφωνήσει με το Βερολίνο την αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού ,από το βήμα του Συνεδρίου του Μηχανισμού για την Ευρωμεσογειακή Συνεργασία και τις Επενδύσεις, για την ΑΟΖ έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Ουάσιγκτον.

Οι αναφορές του κ. Σαμαρά για ευρωπαϊκά κοιτάσματα και ευρωπαϊκή ΑΟΖ, ερμηνεύονται από πηγές του State Department, ως συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με το Βερολίνο για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο.

Η Γερμανία, ως χώρα είναι εξηρτημένη ενεργειακά και σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία, αναζητά λοιπόν τρόπους για να επιτύχει ένα μεγάλο βαθμό ενεργειακής αυτάρκειας.

Η χρυσή ευκαιρία της δίνεται πλέον στην Ελλάδα, με τη χώρα καθημαγμένη και σε διαρκή τροχιά ύφεσης και με τη Γερμανία να κυριαρχεί και να έχει επιβάλει τις απαιτήσεις της στην Αθήνα.

Ο κ. Σαμαράς δεν έκανε τυχαία αυτή την εξαγγελία.

Είναι βέβαιο ότι είχαν προηγηθεί παρασκηνιακές επαφές και συζητήσεις τόσο με τη Γερμανική πολιτική ηγεσία όσο και με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρωθυπουργός έχει εισπράξει ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα από την αμερικανική πλευρά που θεωρεί ότι έχει προσδέσει την Ελλάδα στο άρμα της Γερμανίας. Οι Αμερικανοί έχουν μάλιστα στείλει και τα δικά τους μηνύματα στο Μαξίμου, με αποκορύφωμα το ''φλερτ'' της Ουάσιγκτον με τον κ. Τσίπρα

ενώ δεν είναι διόλου τυχαίο γεγονός η αιφνίδια αναβάθμιση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας , που ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 χρόνων.

Όσο και αν αυτή η αναβάθμιση ή αναθέρμανση σχετίζεται με την κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν, το γεγονός ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών κ.Κέρι έχει επισκεφθεί δύο φορές την Τουρκία (...ετοιμάζεται και για τρίτη) και καμία την Ελλάδα, το γεγονός αυτό δείχνει πολλά.

Σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε και την επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσιγκτον που προσδιορίστηκε για τα μέσα Μαΐου, την ώρα που ο κ. Σαμαράς βρίσκεται σε αναμονή πρόσκλησης, όπως επίσης και την εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας, με προσωπική παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να ποντάρει, γεωπολιτικά, στη Γερμανία.

Εκτιμά επίσης ότι η ανακήρυξη ΑΟΖ και η αξιοποίηση των κοιτασμάτων , μπορεί να γίνει μόνο με τη στήριξη της Ε.Ε και κυρίως της ηγέτιδας χώρας-μέλους της Γερμανίας.

Πιστεύει ότι αν συμβεί αυτό, η Τουρκία δεν θα τολμήσει να κάνει πράξη τις απειλές της και να προκαλέσει προβλήματα.

Κορυφαίος παράγοντας της πολιτικής ζωής και της διπλωματίας, θεωρεί λανθασμένη αυτή τη στρατηγική.

Εκτιμά ότι οι ΗΠΑ οδηγούνται, εκ των πραγμάτων, σε οικονομική και γεωπολιτική σύγκρουση με το Βερολίνο, και δεν πρόκειται να μείνουν αδιάφορες στην προσπάθεια των Γερμανών να ελέγξουν τα ελληνικά κοιτάσματα.

Ο ίδιος παράγοντας παρατηρεί σκωπτικά ότι '' Τις τρεις μέρες που κράτησε η κρίση των Ιμίων, η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν εξαφανισμένη'', κάτι που κατά τον ίδιο λέει πολλά...

Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Σαμαράς έριξε μια ζαριά υψηλού ρίσκου....








ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου