Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Αυξημένες οι στρατιωτικές δαπάνες στην Τουρκία

Η Τουρκία είναι μια από τις 15 μόνο χώρες που αύξησαν τα στρατιωτικά τους κονδύλια το 2012 και κατέχει μάλιστα μια από τις πρώτες έξι θέσεις στη σχετική κατάταξη. Η Ελλάδα, όπως εξήντα και πλέον άλλες χώρες, μείωσαν πέρυσι τις στρατιωτικές δαπάνες τους, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η χώρα με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες και με στρατιωτικό προϋπολογισμό πέντε και πλέον φορές μεγαλύτερο της Κίνας, μείωσε κατά 6% τις δαπάνες για τις ένοπλες δυνάμεις για πρώτη φορά από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Πάνω από 18 δις δολάρια διέθεσε πέρυσι η Τουρκιά για τις ένοπλες δυνάμεις της και τον οπλισμό τους, κατά 1.2% περισσότερα από ο,τι το 2011, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Ειρήνη της Στοκχόλμης.

Συνολικά, οι στρατιωτικές δαπάνες όλων των χωρών του κόσμου έφθασαν το 1.75 τρις δολάρια--κατά 0.5% λιγότερα από το 2011--το οποίο αντιστοιχεί στο 2.5% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες το 2012 σε σχέση με το 2011 κατέγραψαν η Κίνα και η Ρωσια--από 8% ως 15%--όπως και οι χώρες της Μέσης Ανατολής, με πρώτες τη Σουηδική Αραβία και το Ομαν, καθώς και η Αλγερία.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου