Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Τα τελεσίγραφα των ΗΠΑ στην συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας

ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μυστικές συναντήσεις σε κορυφαίο επίπεδο αλλά και ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ στην κυβέρνηση Καραμανλή για ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας.

O πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, όπως αποκαλύπτει η "Real News", μίλησε για τις αφόρητες πιέσεις που δέχθηκε όχι μία, αλλά πολλές φορές από τον Αμερικανό ομόλογό του Ματ Μπράιζα.

Το γεγονός ότι ο Γιάννης Βαληνάκης ανήκει στον πολύ κλειστό κύκλο της οικογένειας Καραμανλή φανερώνει ότι οι Αμερικανοί ήθελαν τα προειδοποιητικά sms να φθάσουν απευθείας στον πρωθυπουργό.

"Με κάθε ευκαιρία, σε κάθε συνάντηση, η συζήτηση ήταν ίδια. Πώς θα ακύρωναν την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας" δήλωσε ο τότε υφυπουργός εξωτερικών.

Επίσης υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ συνέδεαν την πορεία των εθνικών θεμάτων με την ακύρωση του αγωγού South Stream.

"Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε στα θέματα που μας θίγετε, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό" επισήμανε ο Ματ Μπράιζα στον Γιάννη Βαληνάκη.

Οι πιέσεις των ΗΠΑ ήταν αφόρητες και στις υπόλοιπες χώρες από τις οποίες θα περνούσε ο ρωσικός αγωγός. Υπήρξε μάλιστα σχέδιο "αιφνιδιασμού" τριών πρωθυπουργών προκειμένου να θολώσουν τα νερά και να χάσουν τα ίχνη τους οι ΗΠΑ.

Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει προφυλάξεις ώστε να μην τιναχτεί η επικείμενη συμφωνία στον αέρα και έτσι τον Ιούνιο του 2007 οργανώθηκε μυστική τριμερής συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας - Ιταλίας - Βουλγαρίας στις Βρυξέλλες.

Η Σύνοδος Κορυφής που βρισκόταν σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες ήταν το απόλυτο "καμουφλάζ". Κώστας Καραμανλής, Σεργκέι Στάνισεφ και Μάριο Πρόντι είχαν συνεννοηθεί να βγουν από το τραπέζι της Συνόδου την ίδια ώρα προκειμένου να συναντηθούν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου