Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Σανταρόζα! Ο Ιταλός υπουργός Στρατιωτικών που πέθανε πολεμώντας για την Ελλάδα

Την οδό Σανταρόζα πολλοί -οι παλιότεροι κυρίως- την γνωρίζουμε από τα δικαστήρια που βρίσκονταν εκεί. Ίσως πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε ποιος ήταν ο Σανταρόζα. Η ιστορία του Ιταλού στρατηγού και υπουργού Στρατιωτικών της χώρας του που έπεσε μαχόμενος ως απλός στρατιώτης ,πολεμώντας στην Ελληνική Επανάσταση είναι συγκλονιστική.

Μας την θυμίζει με το απόσπασμα της συνομιλίας του Σανταρόζα με τον Παπαφλέσσα ο πολύτιμος αναγνώστης μας απόστρατος αξιωματικός Νίκος Νίκας.


Σαντόρε Σανταρόζα-Πως κατατάχθηκε!
Στο Ναύπλιο στον αγώνα για την παλιγγενεσία ο Γεώργιος Κουντουριώτης με τον Παπαφλέσσα εδέχοντο πολλούς φιλέλληνες που έρχονταν να πολεμήσουν για την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων υποδέχτηκαν τον Σαντόρε Σανταρόζα, Ιταλό, με άμεμπτο παρουσιαστικό. Ήταν λεβέντης σαραντάρης με στολή Ιταλού αξιωματικού.


Μπαίνοντας στο γραφείο ο Σανταρόζα είπε:"Ζητώ την άδειά σας να πολεμήσω υπό την σημαία της Ελλάδος".

Ο Παπαφλέσσας απάντησε:

"Σας πληροφορώ ότι φθάνετε σε άσχημη στιγμή. Η Ελλάδα δεν μπορεί να σας προσφέρει καμιά αμοιβή για τις υπηρεσίες σας".

Σανταρόζα:"Γνωρίζω ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη και του τελευταίου στρατιώτη και δεν θα δεχόμουν καμιά αμοιβή ακόμη και αν το προτείνατε".

Παπαφλέσσας:"Η Ελλάδα σας ευχαριστεί, αλλά μένει να τακτοποιηθεί ένα σοβαρό ζήτημα. Βλέπω ότι φέρετε στολή με βαθμό αξιωματικού. Ποιόν βαθμό ζητάτε να καταλάβετε στον ελληνικό στρατό;".

Σανταρόζα:"Τον βαθμό του στρατιώτου"

Παπαφλέσσας:"Του απλού στρατιώτη; Μα δεν είσθε αξιωματικός;"

Σανταρόζα:"Μάλιστα, στην πατρίδα μου είμαι αξιωματικός, τον βαθμό αυτόν απόκτησα, αφού γνώρισα την κακουχία και την δυστυχία του στρατιώτη, την πείνα, τον τραυματισμό και την φυλακή και καμιά κακουχία στρατιώτη δεν μου είναι άγνωστη. Την στιγμή αυτή η Ελλάδα έχει ανάγκη από στρατιώτες και παρακαλώ να με δεχθείτε ως απλό στρατιώτη".

Παπαφλέσσας:Και ποιόν βαθμό είχατε στην πατρίδα σας;".

Σανταρόζα:"Στρατηγός και υπουργός των στρατιωτικών". (σημείωση: σήμερα ακούγεται, δεν ξέρουμε αν αληθεύει, ότι  πρωθυπουργοί και υπουργοί δεν έχουν καν υπηρετήσει  τη θητεία τους στο στρατό...)

Κατάπληκτος ο Παπαφλέσσας τον ρώτησε:"Και πώς ονομάζεσθε;".

Σανταρόζα:"Σαντόρε Σανταρόζα". "Αφού με δεχθήκατε σας παρακαλώ να με στείλετε στην Σφακτηρία, διότι ο Μαυροκορδάτος με πληροφόρησε ότι χρειάζονται άνδρες εκεί".



Ο Σανταρόζα έπεσε στη Σφακτηρία μαχόμενος για την ελευθερία της Ελλάδος κατά του Ιμπραήμ...



ΠΗΓΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου