Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ρωσία - Βουλγαρία για τον αγωγό South Stream


Η υλοποίηση του έργου του αγωγού South Stream βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μαρίν Ράικοφ με τον πρέσβη της Ρωσίας στη Σόφια, Γιούρι Ισάκοφ.

Ο κ. Ράικοφ υπογράμμισε την σημασία του έργου του South Stream για τη Βουλγαρία και την ευρύτερη περιοχή και πρόσθεσε ότι εξουσιοδότησε τον (υπηρεσιακό) υπουργό Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού Άσεν Βασίλεφ να ανταλλάσσει πληροφορίες με τη ρωσική πλευρά σε σχέση με ορισμένες λεπτομέρειες του έργου.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός παρουσίασε τις προτεραιότητες της Βουλγαρίας σε σχέση με το έργο του αγωγού.

Από την πλευρά του, ο κ. Ισάκοφ τόνισε την ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς για συνομιλίες που αφορούν σε λεπτομέρειες υλοποίησης του έργου.

Στις 10 Απριλίου 2013, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μαρίν Ράικοφ πρότεινε στους υπουργούς να διεξάγουν μια συνάντηση εργασίας για την προσεκτική εξέταση του έργου του αγωγού South Stream, υπενθυμίζει με τηλεγράφημά του το πρακτορείο ειδήσεων "ΒΤΑ".

Στο ίδιο τηλεγράφημα αναδημοσιεύει αποσπάσματα δημοσιεύματος της ρωσικής εφημερίδας "Κομερσάντ", στο οποίο τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Ράικοφ είναι έτοιμος να επανεξετάσει την επενδυτική απόφαση για το βουλγαρικό τμήμα (του αγωγού), με το σκεπτικό ότι η προηγούμενη κυβέρνηση συμφώνησε να συμμετάσχει στο έργο υπό αντίξοες συνθήκες.

Το έργο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί πλήρως από τη ρωσική πλευρά, ενώ η βουλγαρική εταιρεία Bulgarian Energy Holding (ΒΕΗ) θα αποπληρώσει την επένδυση μέσω των τελών διαμετακόμισης, τα οποία θα είναι φθηνότερα σχεδόν κατά δύο φορές σε σχέση με τα τέλη που χρεώνονται από την Ουκρανία και η διαδικασία αποπληρωμής θα διαρκέσει 25 έτη, δήλωσε πηγή προσκείμενη σε κυβερνητικούς αξιωματούχους της Σόφιας, τονίζει η ρωσική εφημερίδα.

Η ίδια εφημερίδα φιλοξενεί δήλωση άλλης πηγής, προσκείμενης στη ρωσική εταιρεία Gazprom, βάσει της οποίας δεν έχουν καθοριστεί ακόμα, τα τέλη διαμετακόμισης.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου