Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Κόμμα στρατιωτικών: ποιοι το "στήνουν",ποιους εξυπηρετεί, ποιοι "τσιμπάνε"!

Το σενάριο ίδρυσης νέου “στρατιωτικού” κόμματος ή “αναδόμησης” και επανεκκίνησης του Συνδεσμου Εθνικής Ενότητας που δεν πήγε καθόλου καλά στις εκλογές έχει αρχίσει να “παίζει” πολύ δυνατά τις τελευταίες εβδομάδες. Και όπως όλα δείχνουν έχει την αμέριστη συμπαράσταση και τις “ευλογίες” της ΝΔ!

Η δημιουργία ή η αναγέννηση ενός κομματικού φορέα με σφραγίδα “στρατιωτική” εξυπηρετεί όσο τίποτα άλλο τη ΝΔ ,στελέχη της οποίας έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι το “στραπάτσο” που έχουν υποστεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας είναι “μη αναστρέψιμο”. Αυτή η διαπίστωση εξηγεί και την καθημερινή αγωνία της ΝΔ να δίνει εξετάσεις στην Χρυσή Αυγή , εφαρμόζοντας την λεγόμενη πολιτική “σκληρής πυγμής” έναντι των στρατιωτικών και των αστυνομικών με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την “μάχη της στολής” που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες.


Στην ΝΔ έχουν διαπιστώσει ότι το κύμα φυγής προς την Χρυσή Αυγή δεν ανατρέπεται και έχουν καταγράψει ανάλογο “ρεύμα” ακόμη και προς τον ΣΥΡΙΖΑ!

Αρχικά πίστεψαν ότι με την “πυγμή” θα μπορούσαν να συγκρατήσουν τους μέχρι πρότινος στρατιωτικούς ψηφοφόρους. Η υπόθεση της επαναφοράς του γένους είχε αυτό το στόχο, αλλά η ΝΔ δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει τις αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Με αυτά τα δεδομένα ένα κόμμα “στρατιωτικών” είναι “δώρο” προς τη ΝΔ. Ένα κόμμα που φυσικά θα τάσσεται ενάντια στην πολιτική της λιτότητας και των περικοπών ,ενάντια στην ΝΔ τουλάχιστον σε επίπεδο συνθηματολογίας. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να πειστούν οι απόστρατοι και οι εν ενεργεία στρατιωτικοί οι οποίοι έχουν πράγματι αγνές προθέσεις και συζητούν μεταξύ τους την προοπτική δημιουργίας ενός πολιτικού χώρου που θα μπορούσε να στεγάσει την μεγάλη κοινωνική τους ομάδα. Αυτοί είναι ο ένας πυλωνας του εγχειρήματος και είναι βέβαιο ότι ούτε σκέφτονται ,ούτε και θέλουν να πιστέψουν το παρασκήνιο που περιγράψαμε.

Ο δεύτερος πυλώνας θα στηριχτεί στις φιλοδοξίες απόστρατων οι οποίοι βλέπουν με πολύ θετικό μάτι την προοπτική δημιουργίας ενός κόμματος στο οποίο θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η “δεξαμενή” των υποψήφιων στελεχών βρίσκεται στο χώρο των “θεσμικών ενώσεων” αποστράτων, από τις οποίες αρκετοί δεν θα έλεγαν όχι στην προσπάθεια δημιουργίας κόμματος με τους ιδιους μπροστάρηδες. Το αν θα εξυπηρετήσουν μ΄ αυτό το τρόπο την σημερινή κυβέρνηση δεν φαίνεται να τους προβληματίζει ιδιαίτερα.

Πως θα εξυπηρετήσει ένα τέτοιο κόμμα για το οποίο δεν ακούγονται ας πούμε ονόματα απόστρατων που εναντιώθηκαν έμπρακτα στην κυβερνητική πολιτική, όπως του Ζιαζιά και του Χρηστίδη, αλλά ακούγεται του Φράγκου ο οποίος συστηματικά απέχει απ΄ οποιαδήποτε συζήτηση για τα θέματα των στρατιωτικών; Μα ως ένα “ασφαλές” κόμμα που θα “στεγάσει” προσωρινά τους δικαιολογημένα εξοργισμένους στρατιωτικούς. Αυτούς που κυριολεκτικά εξαθλιώθηκαν μέσα σε μόλις τρία χρόνια από τα κόμματα που στην συντριπτική τους πλειοψηφία ,ψήφιζαν από την μεταπολίτευση και μετά.

Το όνομα του Φράγκου πάντως γράφτηκε και χθες σε δημοσίευμα της εφημερίδας Παραπολιτικά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ρεπορτάζ, γίνεται προσπάθεια να ηγηθεί της προσπάθειας ο πρώην Α/ΓΕΣ γιατί μ΄ αυτόν επικεφαλής το κόμμα μπορεί να φθάσει ψηλά σε εκλογικά ποσοστά. Δεν νομίζουμε βέβαια ,ότι είναι τόσο απλή υπόθεση να ηγηθεί ο στρατηγός μιας τέτοιας προσπάθειας,για πολλούς λόγους κι όχι μόνο λόγω της “αποχής” του από τις αντιδράσεις εν ενεργεία και απόστρατων στρατιωτικών ,ειδικά τους τελευταίους μήνες.

Στο ίδιο δημοσίευμα υπήρχε η πληροφορία ότι η ίδρυση του νέου κόμματος ,ενδέχεται να ανακοινωθεί ακόμη και την Τρίτη , στην συνέντευξη Τύπου που θα δώσουν οι “θεσμικές ενώσεις” αποστράτων στα Χανιά!



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου