Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Πώς έγινε η δεύτερη προδοσία της Κύπρου - 9 χρόνια μετά το περήφανο ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν

Μόλις εννέα χρόνια πριν ο Ελληνισμός κατήγαγε μια υπερήφανη νίκη κατά των υποστηρικτών τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής του 1974 και είπε το μεγάλο ΟΧΙ με συντριπτική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, στο σχέδιο Αναν που ουσιαστικά δορυφοροποιούσε την Κύπρος από την Τουρκία.

Το 76% των Ελληνοκυπρίων απέρριψαν το σχέδιο του τότε Γ.Γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, αλλά δυστυχώς εννέα χρόνια μετά, εκείνοι που απέτυχαν να ανοίξουν την πύλη και να πραδώσουν την Κύπρο του 2004, ο Ν.Αναστασιάδης και οι όμοιοί του, το 2013 κατάφεραν και άνοιξαν την Κερκόπορτα  και να πέσει η Κύπρος στα χέρια της τρόικα, την στιγμή που σε ελάχιστα χρόνια από σήμερα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της θα είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη λόγω της αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου του νησιού.

Όπως και τότε η κυβέρνηση Σημίτη υποστήριζε την δορυφοροποίηση της Κύπρου, έτσι και σήμερα η κυβέρνηση Σαμαρά στήριξε την άλωση του νησιού από την τρόικα.

Οι Κύπριοι δεν φοβήθηκαν ούτε όταν ο Γ.Γ του ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι θα τερματίσει την παρέμβαση του στο Κυπριακό , ούτε τις απειλές των Δυτικών για de facto διαμελισμό του νησιού.

Ο "τελευταίος Έλληνες ηγέτης" Τάσσος Παπαδόπουλος στις 10 Φεβρουαρίου του 2004 απέρριψε το αίτημα Ραούφ Ντενκτάς για εμπλοκή της Ελλάδας και της Τουρκίας στις συνομιλίες. "Με τους εισβολείς δεν μπορούμε να μιλήσουμε".

Ακολουθούν συνομιλίες στη Κύπρο οι οποίες ολοκληρώνονται στις 23 Μαρτίου 2004 χωρίς να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Παπαδόπουλου και Ντενκτάς. Στις 24 Μαρτίου 2004 ο Γ. Γ του ΟΗΕ καλεί στη Λουκέρνη της Ελβετίας τις ηγεσίες ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων μαζί με τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Τουρκίας για διαβουλεύσεις οι οποίος καταλήγουν απογοητευτικά για την ελληνική πλευρά.

Στις 29 Μαρτίου 2004 ο Κόφι Ανάν με επιδιαιτησία πιέζει και παρουσιάζει το τελικό σχέδιο υιοθετώντας τις τουρκοκυπριακές θέσεις σχεδόν πλήρως.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση Σημίτη και η οικογένεια Μπακογιάννη-Μητσοτάκη, τάσσονται υπέρ του σχεδίου Ανάν.

Στις 30 Μαρτίου ο Κόφι Ανάν παραδίδει στους Καραμανλή, Παπαδόπουλο, Ερντογάν και Ντενκτάς το κείμενο του 5ου σχεδίου και ορίζει ως ημερομηνία δημοψηφίσματος την 24 η Απριλίου 2004.

Και φτάνει η 7ης Απριλίου 2004. Στην Ελλάδα έχει αναλάβει η κυβέρνηση Καραμανλή. Ο Κ.Καραμανλής σε δηλώσεις του στηρίζει την όποια απόφαση των Κυπρίων. Ουσιαστικά τάσσεται κατά του Σχεδίου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ του Σχεδίου Ανάν. Το ίδιο και ο Νίκος Αναστασιάδης, ο μοναδικός πολιτικός του νησιού που τάχθηκε υπερ του Σχεδίου που δορυφοροποιούσε την Κύπρο.

Σε ένα συγκλονιστικό του διάβημα ο πρόεδρος της Κύπρου τάσσος Παπαδόπουλος παίρνει ξεκάθαρη θέση υπερ της απόρριψης του Σχεδίου Αναν.

Με δάκρυα στα μάτια, απευθυνόμενος στον λαό του, ο τελευταίος των Ελλήνων ηγετών άρθρωσε τα εξής λόγια:

«Λυπούμαι ειλικρινά, γιατί δεν μπορώ να αποδεχθώ και να υπογράψω το Σχέδιο Ανάν όπως, τελικά, διαμορφώθηκε.

Παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω ‘κοινότητα’ χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα. Και όλα αυτά έναντι κενών, παραπλανητικών, δήθεν, προσδοκιών. Έναντι της ανεδαφικής ψευδαίσθησης ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Στις 24 Απριλίου θα τοποθετηθείτε με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν. Θα αποφασίσετε για το παρόν και το μέλλον της Κύπρου. Για τη γενιά μας, αλλά και τις γενιές που θα έρθουν μετά από εμάς.

Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση σας.
Είμαι βέβαιος ότι δεν σας αγγίζουν ψεύτικα διλήμματα.
Ότι δεν σας τρομάζουν απειλές για δήθεν διεθνή απομόνωση.
Ότι δεν σας πείθουν τα περί δήθεν τελευταίας ευκαιρίας.
Είμαι βέβαιος ότι εξακολουθούν να έχουν για σας νόημα οι ηθικές αρχές και αξίες του λαού μας, του πολιτισμού και του εθνικού ιστορικού μας βίου, τον οποίο θέλετε να συνεχίσουμε με ασφάλεια, δικαιοσύνη, ελευθερία και ειρήνη.

Ελληνικέ κυπριακέ λαέ,
Στη ζυγαριά του ΝΑΙ και του ΟΧΙ, πολύ βαρύτερες και πολύ πιο επαχθείς θα είναι οι συνέπειες του ΝΑΙ.
Σε καλώ να απορρίψεις το Σχέδιο Ανάν.
Σε καλώ να πεις στις 24 του Απρίλη ένα δυνατό ΟΧΙ.
Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία σου.
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ιστορία, στο παρόν και το μέλλον της Κύπρου και του λαού μας, σε καλώ να μην υποθηκεύσεις το μέλλον στην πολιτική βούληση της Τουρκίας. Να προασπιστείς την Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας ΟΧΙ στη κατάλυσή της. Να συστρατευτείς για μια νέα πιο ελπιδοφόρα πορεία επανένωσης της πατρίδας μας μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Καλή Ανάσταση σε όλους!».

Στις 24 Απριλίου ακολούθησε το δημοψήφισμα στο οποίο το 76% των ελληνοκυπρίων είπε «όχι» την αποδοχή του Σχεδίου Ανάν. Την περίοδο που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος υπήρξε βαθύς διχασμός στην ελληνοκυπριακή πλευρά ο οποίος σημάδεψε την Μγεαλόνησο και ακόμη και σήμερα καθορίζει τις πολιτικές θέσεις των κομμάτων."

Πέντε χρόνια μετά ο ελληνικός λαός εκλέγει τον Γιώργο Παπανδρέου, με τα γνωστά αποτελέσματα και εννέα χρόνια μετά ο κυπριακός λαός εκλέγει τον Νίκο Αναστασιάδη, επίσης με τα γνωστά αποτελέσματα. Ποιος είπε ότι ο καθέ λαός δεν αξίζει τους ηγέτες του; Και το αν θα ζήσει ή αν θα πεθάνει, λέμε εμείς...







ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου