Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

"Η Εργκενεκόν δολοφόνησε τον Οζάλ"

Παρόλο που στις ιατροδικαστικές εξετάσεις στη σορό του του Τουργκούτ Οζάλ δεν είχαν βρεθεί ίχνη δηλητηρίου , ένας απόστρατος ταξίαρχος κατηγορείται για τη δολοφονία του πρώην προέδρου της Τουρκίας, τον Απρίλιο του 1993. Το δικαστήριο της Άγκυρας, έκανε δεκτό το κατηγορητήριο για να δικαστεί η υπόθεση.

Κατηγορούμενος είναι ο απόστρατος ταξίαρχος Λεβέντ Έρσοζ ο οποίος ήδη βρίσκεται προφυλακισμένος για την υπόθεση συμμετοχής του στην παρακρατική οργάνωση Εργκενεκόν. Μαζί με τον Έρσοζ κατηγορείται και ο αντισυνατγματάρχης Σαβάς Κορκμάζ.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του εισαγγελέα ανήμερα της επετείου του θανάτου του Οζάλ πριν από 20 χρόνια.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι «ο Ερσόζ σε συνεργασία με τον αντισυνταγματάρχη Σαβάς Κορκμάζ, που συμμετείχαν στην παρακρατική ένοπλη παράνομη οργάνωση δηλητηρίασαν βάσει σχεδίου τον Τουργκούτ Οζάλ για να τον δολοφονήσουν».

Η εισαγγελία ζητά την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης για τον κατηγορούμενο.

Στις 13 Δεκεμβρίου του 2012 όμως η εισαγγελία της Άγκυρας είχε ανακοινώσει πως το συμπέρασμα που είχε βγάλει από την ιατροδικαστική έρευνα είναι πως «ο Οζάλ δεν πέθανε από κάποια δηλητηρίαση αλλά πως παραμένουν άγνωστα τα αίτια του θανάτου του». Στην ίδια ανακοίνωση είχε αναφερθεί πως « το ίδρυμα Ιατροδικαστικών Ερευνών, μας ανέφερε πως επειδή την ημέρα του θανάτου δεν είχαν ληφθεί τα δείγματα αίματος, ούρων και δέρματος δεν ήταν δυνατόν να εντοπιστούν τα ακριβή αίτια θανάτου του, αλλά θα συνεχιστούν οι έρευνες μας στα πλαίσια της έκθεσης των ιατροδικαστών.»
Στην έκθεση είχε αναφερθεί πως «δεν βρέθηκαν ραδιενεργά υλικά.

Ο Τουργκούτ Οζάλ, είχε πεθάνει σε ηλικία 65 ετών και από εκείνη την ημέρα υπήρχαν εικασίες πως κάποιοι τον είχαν δηλητηριάσει.

Ο Έρσοζ αρνείται τις κατηγορίες και τονίζει πως την ημέρα θανάτου του Οζάλ υπηρετούσε στη νοτιοανατολική Τουρκία. Οι κατηγορίες βασίζονται σε ομολογίες δυο «μυστικών μαρτύρων» όπως αναφέρει ο εισαγγελέας.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου