Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Τέλος στις αγορές με μετρητά άνω των 300 ευρώ

Περιορισμοί στα μετρητά, δήμευση σε περιουσίες, "χέρι" στις καταθέσεις και επιτηδευματίες μπαίνουν στο μικροσκόπιο, όπως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως προτάσσει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Στόχος ένας και σχεδόν μόνιμος,  να σωθεί η χώρα από τη φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με την κυριακάτικη εφημερίδα "Real News", το νέο σχέδιο νόμου βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας του, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο του ελέγχου του Ιουνίου από την τρόικα. Μέχρι το τέλος Μαΐου το νομοσχέδιο το οποίο θα ανατρέπει τα πάντα στους ελέγχους, στις ποινές και κυρίως στο "κυνήγι" της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να έχει ψηφιστεί προκειμένου να σταματήσουν οι απειλές από τους δανειστές σε κάθε αξιολόγηση για νέα μέτρα.

Το βασικό όπλο στη φαρέτρα του υπουργείου είναι το περιουσιολόγιο, το οποίο θα περιέχει αναλυτικά όλα τα στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των πολιτών, καθώς οι φορολογούμενοι θα δηλώνουν καταθέσεις, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, κατοικίες, αγροτεμάχια, κινητά περιουσιακά στοιχεία.




Πλαφόν στα μετρητά και χρήση πιστωτικής κάρτας

Σκοπός του υπουργείου είναι να πλήξουν πολύ γερά τη φοροδιαφυγή, η οποία προσεγγίζει το 12% του ΑΕΠ. Αυτό θα γίνει, όπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, με την εξάλειψη των μετρητών για συναλλαγές ακόμη και άνω των 300 ή 500 ευρώ και τη χρήση μόνο πλαστικού χρήματος.

Με το νέο σύστημα θα γίνεται αυτόματη καταγραφή των εσόδων των επιχειρήσεων και βεβαίωση των αναλογούντων φόρων, δεν θα χρειάζεται να εκδίδεται απόδειξη ή τιμολόγιο, ενώ θα καταγράφεται η συναλλαγή (και το έσοδο και η δαπάνη του καταναλωτή).

Ταυτόχρονα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ενημερώνεται άμεσα και θα γνωρίζει ποιος χρωστάει και ποιος όχι στο Δημόσιο, αλλά και το οικονομικό προφίλ όλων των φορολογουμένων.

Το σχέδιο περιλαμβάνει αυστηρότερες ποινές που θα συνδεθούν με τη βαρύτητα και τη συχνότητα των φορολογικών παραβάσεων, με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και έμμεσες τεχνικές υπολογισμού της φοροδοτικής ικανότητας των φορολογουμένων και με σύγκριση οικονομικών στοιχείων.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου