Κυριακή 28 Απριλίου 2013

ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ: "Μπορούν να φύγουν απο την €ζώνη Ελλάδα και Κύπρος"

Δεν βλέπει κάποιο πρόβλημα στην προσωρινή έξοδο από το ευρώ χωρών οι οποίες αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα με στόχο την ενίσχυση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος ο Γερμανός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung".

Ως τέτοιες χώρες ο  Ζιν ανέφερε την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ όπως ανέφερε ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου, πιθανή έξοδος «δεν θα είχε κάποια δραματική συνέπεια».

Ο Γερμανός οικονομολόγος διευκρίνισε μεν ότι εξακολουθεί να δίνει μια ευκαιρία στο ευρώ, αλλά ως νόμισμα των ισχυρών της Ευρώπης και όχι των φτωχών του νότου. «Αξίζει να υπερασπιστούμε το ευρώ. Αλλά θεωρώ μεγάλο σφάλμα να κρατάμε πάση θυσία στο ευρώ τις αδύναμες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Κατ' αυτόν τον τρόπο δεν βοηθάμε τις χώρες αυτές και μειώνουμε τις πιθανότητες επιβίωσης του ευρώ», αναφέρει.

Ερωτώμενος πάντως για το μοντέλο που επιλέχθηκε για τη διάσωση της Κύπρου, σημειώνει ότι πρόκειται για ένα σημείο καμπής και δηλώνει ότι στο εξής, εφόσον μια τράπεζα χρεωκοπεί, το κόστος θα πρέπει να το επωμίζεται η ίδια η τράπεζα και οι καταθέτες.

Σε άρθρο του μάλιστα στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό "Wirtschaftswoche", ο κ. Ζιν υποστηρίζει ότι η διάσωση της Κύπρου θα κοστίσει πολύ περισσότερο από ό,τι υπολογίζεται από τους ειδικούς και θα φτάσει στα επίπεδα της ελληνικής διάσωσης.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου