Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Ολα τα κόμματα συμφωνούν: Να διεκδικήσουμε τα 162 δισ. από τους Γερμανούς στη Χάγη


Για πρώτη φορά τα τελευταία πολλά χρόνια σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας φαίνεται να ομονοεί σε ένα θέμα: Την ανάγκη να ζητήσει επισήμως η Ελλάδα από τη Γερμανία να πληρωθούν τα χρήματα που της οφείλονται από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από τις πολεμικές αποζημιώσεις αλλά κυρίως από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο το οποίο συνομολόγησαν η Τράπεζα της Ελλάδος με τις δυνάμεις κατοχής.

Η προκλητική δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που ζητά από την Ελλάδα να μην ασχολείται με το θέμα των αποζημιώσεων αλλά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν αντιμετωπίστηκε από το σύνολο του πολιτικού κόσμου -κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης- με μοναδικό ομόθυμο τρόπο.

Στην ουσία τα πολιτικά κόμματα ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες νομικές ενέργειες προκειμένου να διεκδικηθούν τα τουλάχιστον 162 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους, ποσό στο οποίο ανέρχονται σύμφωνα με ακριβείς υπολογισμούς τα οφειλόμενα χρήματα στην Ελλάδα. Τα 108 δισ. για την ανασυγκρότηση των υποδομών της χώρας και τα 54 για το αναγκαστικό δάνειο.

Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι η άμεση απάντηση στην οποία προέβη ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος προς τον κ. Σόιμπλε υπενθυμίζοντάς του πως «το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη».

«Κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων», συμπλήρωσε ο κ. Αβραμόπουλος. Και συνέχισε: «Αλλωστε, οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι θέμα που έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από την Ελληνική Πολιτεία. Το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του, το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων. Η Ελλάδα δεν «αποπροσανατολίζεται» από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες θυσίες που βαρύνουν στους ώμους του ελληνικού λαού».

ΣΥΡΙΖΑ: Μέγιστο ζήτημα

Στο ίδιο μήκος κύματος, και μάλιστα ακόμη «επιθετικότερη» είναι η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο οποίος τόνισε: «Θεωρούμε μέγιστο ζήτημα τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και αυτά που μας χρωστάνε» ενώ έκανε λόγο για «κουτσαβάκηδες» του υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι «κούναγαν το δάχτυλο» όταν έθεσε το θέμα των αποζημιώσεων στον κ. Σόιμπλε».

ΠΑΣΟΚ: Το θέμα ανοικτό, δεν χρειαζόμαστε υποδείξεις

Ανοικτό είναι το ζήτημα, δηλώνει και το ΠΑΣΟΚ. Στη σχετική δήλωση της εκπρσώπου Τύπου Φώφης Γεννηματά σημειώνεται: «Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ήταν και είναι πάντα ανοιχτό για την Ελλάδα. Η χώρα μας δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματα της. Η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν γνωρίζουν ότι η Ελλάδα θα ξαναβρεί το δρόμο της μέσα από τις μεταρρυθμίσεις. Δεν χρειαζόμαστε κανενός τις υποδείξεις. Ο κ. Σόιμπλε με τις δηλώσεις του δε βοηθά τον ελληνικό λαό όπως ίσως πιστεύει. Η Ελλάδα δεν προσδοκά να σωθεί μέσα από τις αποζημιώσεις. Είναι όμως ζήτημα τιμής, ήθους, αξιοπρέπειας και κυρίως ένδειξη σεβασμού απέναντι στους προγόνους μας που έχασαν τη ζωή τους από τους ναζί. Η Ελληνική κυβέρνηση συγκεντρώνει στοιχεία, εργάζεται συστηματικά και θα ασκήσει τα δικαιώματα της όποτε το κρίνει αυτή».

Στη συνέχεια της σχετικής της δήλωσης η κυρία Γεννηματά αναφέρεται στις ενέργειες που έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν: «Το ΠΑΣΟΚ θυμίζει ότι το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων έλαβε νομική υπόσταση με τη διακοίνωση του τότε αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών αειμνήστου Γ.Α. Μαγκάκη στον τότε γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών, με τις αγωγές που άσκησε ο αείμνηστος Ιωάννης Σταμούλης πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ απόφαση της τελευταίας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν η παρέμβαση της Ελλάδος υπέρ της Ιταλίας και κατά της Γερμανίας στη δίκη ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης πριν δυο περίπου χρόνια. Οι ενέργειες αυτές ήταν πολύ πιο προωθημένες από τη σύνταξη μιας υπηρεσιακής έκθεσης του ΓΛΚ που διαβιβάζεται στο ΝΣΚ. Το ΠΑΣΟΚ στο ίδιο πνεύμα θα προτείνει να ληφθούν από τη κυβέρνηση μια σειρά από ουσιαστικές πρωτοβουλίες».

ΔΗΜΑΡ: Στηρίζουμε τις κινήσεις της κυβέρνησης

Αυστηρή κριτική στον κ. Σόιμπλε για τις δηλώσεις του κάνει και η Δημοκρατική Αριστερά που και αυτή με τη σειρά της στηρίζει τις όποιες νομικές κινήσεις αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση για τη διεκδίκηση των χρημάτων.

Χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωσή της αναφέρεται: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να ασκήσει το δικαίωμά της για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο.

Τα ηθικά και πολιτικά ζητήματα που προκύπτουν από αυτές τις υποθέσεις έχουν αξία και για την ιστορική δικαίωση των αγώνων του ελληνικού λαού.

Προφανώς η έγερση αυτών των θεμάτων δεν αποτελεί αντίβαρο στα ζητήματα της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων και από αυτήν την άποψη ήταν απολύτως άστοχες οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε».

ΚΚΕ: Απαράδεκτη και προκλητική η δήλωση του Σόιμπλε

«Απαράδεκτη και προκλητική» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ, την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για το ζήτημα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων, προσθέτοντας ότι το ζήτημα αυτό «είναι πρωτίστως ηθικό και πολιτικό για το λαό, ωστόσο όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις απέφυγαν ουσιαστικά να το διεκδικήσουν και το ανέσυραν κατά καιρούς με κύριο στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού».

«Ο λαός έχει το δικαίωμα και οφείλει να διεκδικήσει τις πολεμικές αποζημιώσεις από την κυβέρνηση της Γερμανίας, κλιμακώνοντας ταυτόχρονα την πάλη του για την απόκρουση της πολιτικής των βάρβαρων αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων και των μνημονίων που μαζί τού επιβάλλουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

ΑΝΕΛ: Ας προετοιμάζεται ο Σόιμπλε και η παρέα του να πληρώσουν

«Ο κ. Σόιμπλε και η παρέα του στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την άμεση εξόφληση των πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου συνολικού ποσού τουλάχιστον 162 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους, που οφείλει η Γερμανία στην πατρίδα μας και να μάθουν επιτέλους ότι θα πρέπει να τηρούν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις απέναντι στον ελληνικό λαό που φτωχοποίησαν με τα μνημόνια που επέβαλαν», δήλωσε ο Νότης Μαριάς.

Γλέζος: Μπορούμε να κερδίσουμε το πολύ σε ένα μήνα

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η νέα δήλωση του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζου ο οποίος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει την υπόθεση μέσα το πολύ σε ένα μήνα.

Μιλώντας το μεσημέρι της Παρασκευής στο ΒΗΜΑ FM, ο κ. Γλέζος δήλωσε πως «έχουμε ένα άτοκο δάνειο 99 ετών. Εάν δεν το δούμε ως κομματική εκμετάλλευση, εάν δεν το δούμε ως ένα θέμα κομματικής προβολής και δημιουργήσουμε ένα πανεθνικό μέτωπο από όλες τις κοινοβουλευτικές και εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις – γιατί δεν αποκλείω κανέναν – και αγωνιστούμε μαζί με τον ελληνικό λαό, θα πετύχουμε.

Με βάση στοιχεία που μου έχουν δώσει δικηγόροι που ασχολούνται με αυτά τα διεθνή θέματα, μπορούμε να κερδίσουμε την υπόθεση σε 15-20 μέρες - το πολύ ένα μήνα. Γνωρίζω και προσωπικά τον κ. Αβραμόπουλο και τον κ. Παπούλια και έχουμε επανειλημμένα συζητήσει το θέμα και δεν είναι προσχηματική (η συζήτηση). Θέλω να τη χαιρετίσω, αλλά και να προσθέσω το εξής: δεν είναι νομικό το ζήτημα. Για ποιο λόγο έρχεται το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να μας πει τι πρέπει να γίνει; Το θέμα είναι πολιτικό».




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου