Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Μεντβέντεβ προς Ρώσους καταθέτες: «Φύγετε από την Κύπρο γιατί μας έκλεψαν»!

Διέλυσε και τις όποιες τελευταίες ψευδαισθήσεις της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη ότι θα μείνει στην Κύπρο έστω και μια ρωσική κατάθεση ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντέντεβ ύστερα από όσα είπε στη ρωσική Βουλή απατώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή.

Ο Ν. Μεντέντεβ  κάλεσε τους Ρώσους καταθέτες να «αποχαιρετήσουν τον φορολογικό παράδεισο της Κύπρου» και να επιστρέψουν  τις καταθέσεις τους πίσω στη Ρωσία επικρίνοντας παράλληλα ΕΕ αλλά και την κυβέρνηση Αναστασιάδη για την χειρότερη δυνατή λύση στο πως κάποιοι προχωρούν στην κατάσχεση καταθέσεων.

Μάλιστα ο Ρώσος πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα καυστικός κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του έναντι των ευρωπαίων και της κυπριακής κυβέρνησης:  «Χρειάζεται να ευχαριστήσουμε τους εταίρους μας της ΕΕ για όσα έκαναν στην Κύπρο, διότι μας έδωσαν το χείριστο παράδειγμα για το πώς φέρουμε σε πέρας μία πολιτική κατάσχεσης» είπε με σαφή ειρωνική διάθεση.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια νέα πολιτική και οικονομική ήττα της κυβέρνησης Αναστασιάδη, παρά τις όποιες περί αντιθέτου δηλώσεις και προσδοκίες ότι θα κατάφερνε να συγκρατήσει τη φυγή των ρωσικών κεφαλαίων από την Μεγαλόνησο.

Είναι απαραίτητο να αναζητηθούν ευθύνες και μάλιστα το συντομότερο δυνατό ύστερα από την εκδίωξη ουσιαστικά  –γιατί περί αυτού πρόκειται- των ρωσικών επενδύσεων την ίδια στιγμή που στην κυπριακή κυβέρνηση κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

Η διαχείριση της κρίσης χρέους της Κύπρου, υποστήριξε ο Ρώσος πρωθυπουργός,, αποδεικνύεται επωφελής για τη Ρωσία, προσθέτοντας πως οι μεγάλες ζημίες που επιβλήθηκαν στις ανασφάλιστες αποταμιεύσεις έπεισαν τους Ρώσους επενδυτές να διατηρούν τα κεφάλαιά τους στη χώρα.

 «Αυτή υπήρξε μία επαρκής απόδειξη σε σημαντικό αριθμό ανθρώπων για το ότι είναι καλύτερο να κρατά τα χρήματά του στην ίδια μας τη χώρα», δήλωσε ακόμη ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε πως από τη φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο δεν έχει επηρεασθεί καμία ρωσική κρατική επένδυση και πως η κυβέρνηση πασχίζει να πείσει τους Ρώσους να διατηρήσουν τα χρήματα στη χώρα τους. Μόνον το περασμένο έτος εξήχθησαν από τη Ρωσία 56,8 δισεκ. δολάρια σε επενδύσεις, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας.

«Ας αποχαιρετίσουμε την Κύπρο και ας προσφέρουμε επιπλέον βοήθεια σε όσους επιθυμούν να διατηρήσουν τις επενδύσεις τους στη χώρα», κατέληξε ο Μεντβέντεφ.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου