Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Αποχώρησε η Παπαρήγα, νέος γγ του ΚΚΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας


Αποχωρεί μετά από 22 χρόνια στο τιμόνι του κομμουνιστικού κόμματος η Αλέκα Παπαρήγα. Η επόμενη μέρα και η στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που ζητεί συνεργασία

Νέος γενικός γραμματέας του ΚΚΕ εκλέχθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του 19ου Συνεδρίου του κόμματος και την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Η απερχόμενη γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ήταν στο τιμόνι του κόμματος από το 1991, συμπληρώνοντας 22 χρόνια.


Ο κ. Κουτσούμπας είναι 52 χρονών, οικονομολόγος, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και επικεφαλής της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Να σημειωθεί πως υπήρξε για χρόνια διευθυντής του Ριζοσπάστη. Μέχρι  σήμερα ήταν μέλος του Πολιτικού Γραφείου, στο οποίο πρωτοτοποθετήθηκε το 1991, και επικεφαλής της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 και του 2007 ήταν υποψήφιος βουλευτής στον νομό Βοιωτίας χωρίς όμως επιτυχία.

Η αλλαγή γενικού γραμματέα στο κόμμα γίνεται σε μία κρίσιμη συγκυριά της 95χρονης ιστορίας του, σε μία ιστορική στιγμή κατά την οποία το ΚΚΕ έχει υποστεί μεγάλη εκλογική ήττα, δέχεται σφοδρή κριτική από τους διαφωνούντες και επιπλέον να αντιμετωπίζει προβλήματα οικονομικής επιβίωσης, αλλά και συρρίκνωσης της πολιτικής και οργανωτικής του απήχησης.

Παρά την περί του αντιθέτου χθεσινή ανακοίνωση του το ΚΚΕ, έχει μεγάλο ενδιαφέρον, και πιθανώς να είναι καθοριστικό για τις πολιτικές εξελίξεις, το ποια θα είναι η στάση του νέου γγ έναντι στην πρόσκληση συνεργασίας, για συγκρότηση κυβέρνηση της Αριστεράς, που έχει απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Θα συνεχίσει το ΚΚΕ να ακολουθεί τον μοναχικό κομματικά δρόμο, όπως διαβεβαιώνουν ακόμα και σήμερα τα στελέχη του, ή θα αρχίσει να μεταβάλλει σταδιακά τη στάση του υιοθετώντας μια στρατηγική πιο ανοιχτή σε συμμαχίες ;

Ενδεικτικό, πάντως, του κλίματος που επικρατούσε από καιρό στον Περισσό, είναι το γεγονός ότι το θέμα της διαδοχής επιχειρήθηκε, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, να τεθεί σε ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τον Φεβρουάριο του 2011, αλλά στελέχη του περιβάλλοντος της «σιδηράς κυρίας» του κόμματος ξέκοψαν τότε κάθε συζήτηση.   Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τα μεσάνυχτα αναφέρεται:   «Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ με την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, η οποία στην πρώτη της συνεδρίαση εξέλεξε Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ τον Δημήτρη Κουτσούμπα.   Η Αλέκα Παπαρήγα συμπλήρωσε 22 χρόνια στο τιμόνι του κόμματος υπερβαίνοντας προ πολλού την μακρά θητεία του Χαρίλαου Φλωράκη (διετέλεσε γενικός γραμματέας επί 17 συνεχόμενα χρόνια) και πλησιάζοντας τον χρόνο-ρεκόρ του Νίκου Ζαχαριάδη (ήταν γραμματέας επί 25 χρόνια παρότι από το 1936 έως το 1945 ήταν φυλακισμένος χωρίς όμως να αντικατασταθεί)».   Το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ υπερψήφισε ομόφωνα το νέο Πρόγραμμα του κόμματος, το νέο Καταστατικό και την Πολιτική Απόφαση του Συνεδρίου. Η εισήγηση και το κλείσιμο της ΚΕ του ΚΚΕ υπερψηφίστηκαν ομόφωνα. Η Εισήγηση και το κλείσιμο της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου (ΚΕΟΕ) υπερψηφίστηκαν με ένα κατά και ένα λευκό.    Στη διάρκεια του Συνεδρίου μίλησαν 77 σύνεδροι με χρόνο ομιλίας 12 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου