Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

5 στις 6 χώρες λένε "όχι" στην Ευρώπη

Aνησυχητική δημοσκόπηση για το πώς βλέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση οι πολίτες της, έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διεξήχθη σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία, από το "Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων" (ECFR) με στοιχεία του Ευρωβαρομέτρου και δημοσιεύθηκε σε έξι μεγάλες εφημερίδες, ανάμεσα στις οποίες και ο Guardian, καταγράφεται μία εντυπωσιακή πτώση στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς την ΕΕ.

Βλέπουμε λοιπόν, πως αυξάνεται σε ανησυχητικό βαθμό ο ευρωσκεπτικισμός μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρει ο Guardian, τα αποτελέσματα της κοινής δημοσκόπησης αναμένεται να προκαλέσουν εφιάλτες στους Ευρωπαίους ηγέτες, είτε αυτοί βρίσκονται στον πλούσιο βορρά είτε στα βυθισμένα στην κρίση κράτη του νότου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η μεγαλύτερη πτώση της εμπιστοσύνης προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς καταγράφεται στην Ισπανία, όπου το 72% των Ισπανών "τείνει να μην εμπιστεύεται την ΕΕ", με μόλις το 20% των πολιτών να "τείνει να την εμπιστεύεται".

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το 2007, το 65% των Ισπανών δήλωνε ότι "εμπιστεύεται την ΕΕ", ενώ όσοι δεν την εμπιστεύονταν ανέρχονταν μόλις στο 23%.

Στην Ιταλία το 53% δεν εμπιστεύεται την ΕΕ ενώ στην Πολωνία η στήριξη προς την ΕΕ έχει πέσει κατακόρυφα από το 68% στο 48%. Παραμένει ωστόσο η μόνη από τις έξι χώρες όπου το ποσοστό των δύσπιστων απέναντι στην ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι μικρότερο του 50% (42%).

Παράλληλα, πριν από πέντε χρόνια, το 56% των Γερμανών "έτεινε να εμπιστευτεί" την ΕΕ, ενώ σήμερα το 59% "τείνει να μην την εμπιστευτεί".

Για την Βρετανία που παραδοσιακά δεν έχει και μεγάλη εκτίμηση στην ευρωπαϊκή ενοποίηση το ποσοστό είναι 69%, από 49%, ποσοστό που αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο.

Τέλος, στη Γαλλία η δυσπιστία προς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει ανέλθει από το 41% στο 56%.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι συγκεκριμένες χώρες αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων πολιτών, δηλαδή περί τα 350 εκατομμύρια από τα 500 περίπου εκατομμύρια των πολιτών της ΕΕ, τα συμπεράσματα λαμβάνουν ακόμα πιο ανησυχητικές διαστάσεις.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου