Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Αποκάλυψη: “Βόρεια Μακεδονία” θα πουν τα Σκόπια


Και το όνομα αυτής, “Βόρεια Μακεδονία”…Πρόταση για ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό κατέθεσε, όπως αποκαλύπτει σήμερα η iTabloid, στους αντιπροσώπους της Ελλάδας και των Σκοπίων ο απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Η πρόταση του Μάθιου Νίμιτς παραδόθηκε στην ελληνική και τη σκοπιανή πλευρά χθες, σε κοινή συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Οι Αμερικανοί έχουν ήδη εγκρίνει την πρόταση και πιέζουν προς την αποδοχή της από την ελληνική πλευρά, αν και αυτή των Σκοπίων εμφανίζει τις δικές της αντιρρήσεις. Φαίνεται πάντως πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να “περάσει” τη θέση της ότι δεν αποδέχεται σύνθετη ονομασία που να περιέχει τη λέξη “Μακεδονία”. Άλλωστε, σύμφωνα με τον Νίμιτς, η πρόταση αυτή “καταρρίπτει” όποιες ελληνικές αντιρρήσεις περί καπήλευσης της ιστορίας και αλυτρωτισμού, λόγω του γεωγραφικού προσδιορισμού. Με λίγα λόγια, η Ελλάδα ετοιμάζεται να πέσει στην παγίδα…


Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι η «νέα πρότασή» του είναι «συγκεκριμένη» και αναμένει από τις κυβερνήσεις των δυο χωρών να τη μελετήσουν «συνολικά, πολύ προσεκτικά και όχι αποσπασματικά», επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως να επισκεφθεί την περιοχή (Αθήνα και Σκόπια) ή να πραγματοποιηθούν νέες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη ή αλλού, όπως είπε, μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι ο νέος γύρος συναντήσεων αναμένεται να είναι μετά το Πάσχα.

Ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι επιδεικνύει προσωπικό ενδιαφέρον ο ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ, υπεύθυνος για Πολιτικές Υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν, παρέστη στην αρχή της συνάντησης., ώστε να ενημερωθεί προσωπικά για την πορεία των συνομιλιών.

«Μίλησε για το πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος το ζήτημα και διαβεβαίωσε τους πάντες ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, ενδιαφέρεται προσωπικά για το ζήτημα και ελπίζει ότι θα βρεθεί λύση» τόνισε ο κ. Νίμιτς.

«Παρουσίασα στις δύο πλευρές ένα νέο σκεπτικό από την πλευρά μου, μια νέα πρόταση και ζήτησα από τον πρέσβη Γιόλεφσκι και τον πρέσβη Βασιλάκη να τη μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Ευελπιστώ ότι θα μελετηθεί πολύ προσεκτικά και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι οι δύο πλευρές θα βρουν θετικά συστατικά σε αυτή την πρόταση και ότι θα στρώσει το δρόμο για σοβαρές συνομιλίες και πιθανώς και μια λύση».

Ο κ. Νίμιτς δεν θέλησε να αναφερθεί στις λεπτομέρειες της πρότασης, χαρακτηρίζοντάς την ωστόσο «συγκεκριμένη». Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρίσκονται οι δύο πλευρές από μία λύση, μίλησε για «εντατικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών», σημειώνοντας: «Μιλώ συχνά και με τον πρέσβη Βασιλάκη και με τον Πρέσβη Γιόλεφσκι, ενώ και μεταξύ αυτών των συναντήσεων, έχουμε συχνές συνομιλίες και συναντήσεις. Είχα σημαντική ανταπόκριση από τον τελευταίο γύρο συνομιλιών και επομένως προσπάθησα να επεξεργαστώ περαιτέρω αυτές τις ιδέες και να τους δώσω νέο σχήμα, ώστε να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα, οι αντιρρήσεις και τα προβλήματα που είχαμε στους προηγούμενους γύρους. Ελπίζω ότι είμαστε πιο κοντά σε κάποια λύση αυτή τη φορά».

Τέλος, σε ερώτηση για το ποιες χώρες δείχνουν ενδιαφέρον για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα ανέφερε ότι είναι «οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ καθώς και, περιστασιακά, χώρες από διάφορες περιοχές του κόσμου. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό περιφερειακό ζήτημα, ένα πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό ζήτημα, το οποίο έχει επιπτώσεις και ως εκ τούτου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου