Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

ΣΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: "Ο Ν.Αναστασιάδης υπέρ του σχεδίου Ανάν μέχρι σήμερα"

Σάλος έχει προκληθεί στην Κύπρο από έγγραφα που διέρρευσαν στον ιστοτόπο Wikileaks και τα οποία αναφέρονται σε κατ` ιδίαν αναφορές του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη(στη φωτό με τον έτερο υποστηρικτή του σχεδίου από ελληνικής πλευράς Γ.Παπανδρέου) για το σχέδιο Ανάν. Τα έγγραφα παρουσίασε η Πρωτοβουλία Νέων για το Μέλλον Μας, που στηρίζει την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα.


"Τα έγγραφα καλύπτουν την περίοδο μέχρι το 2009 και καταρρίπτουν με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο τον ισχυρισμό του κ. Αναστασιάδη ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί παρελθόν. Τα κείμενα, που μιλούν από μόνα τους και με την επιφύλαξη ότι αποδίδουν την αλήθεια ως προς τα γεγονότα, αποδεικνύουν τη σαφή πολιτική τοποθέτηση ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί τη μόνη βάση λύσης του Κυπριακού, όπου και εάν γίνονται οι συζητήσεις, στην Κύπρο ή ακόμη και στην Τουρκία", ανάφερε ο νομικός Σίμος Αγγελίδης παρουσιάζοντας επιλεγμένα έγγραφα σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του επιτελείου Λιλλήκα.


Ειδικότερα, ο κ. Αγγελίδης παρουσίασε έγγραφο με κωδικό 06NICOSIA766 ημερομηνίας 23ης Μαΐου 2006, σύμφωνα με το οποίο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι το κόμμα του έχει υποφέρει τα μάλα για την επιλογή του "ναι" στο σχέδιο Ανάν για το δημοψήφισμα και για αυτό το λόγο το κόμμα του δεν μπορεί δημόσια να υποστηρίξει το σχέδιο. Ο κ. Νεοφύτου, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο, πρόσθεσε ότι κατ` ιδίαν είναι διατεθειμένος να ομολογήσει ότι το σχέδιο Ανάν παραμένει η μόνη βιώσιμη βάση για επανένωση.


Ενισχυτική σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, των αναφορών αυτών είναι και η αναφορά εγγράφου με κωδικό 05ANKARA799 με ημερομηνία 11 Φεβρουαρίου 2005 για την συνάντηση μεταξύ του κ. Αναστασιάδη και του Αμπτουλάχ Γκουλ στην Τουρκία, σύμφωνα με το οποίο "ο Ντισλί είπε ότι ο Αναστασιάδης ανέφερε στον Γκιουλ ότι εάν υπάρχουν `ορισμένες αλλαγές` στο σχέδιο Ανάν ο ΔΗΣΥ θα έσπρωχνε εκ νέου το σχέδιο Ανάν στους Ε/κ (would again push the plan with the Greek Cypriot public)".


Έγγραφο που παρουσίασε ο κ. Αγγελίδης με κωδικό 08NICOSIA273 ημερομηνίας 30 Απριλίου 2008 για τα σχόλια του τότε Αμερικανού Πρέσβη για συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, αναφέρει ότι "ο Αναστασιάδης κατ` ακρίβεια υποστήριξε την επαναφορά (retabling) του σχεδίου Ανάν με στόχο αλλαγές σχεδιασμένες να καταπραΰνουν τις ανησυχίες των Ε/κ"¨.


Παράλληλα, ο κ. Αγγελίδης κατέθεσε έγγραφα, τα οποία, όπως ανέφερε, "αποκαλύπτουν με βεβαιότητα τη διαχρονική συμμαχία μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ". Συγκεκριμένα έγγραφο με κωδικό 09NICOSIA317 ημερομηνίας 3 Μαΐου 2009 αναφέρει ότι "ο Αναστασιάδης ανέφερε ότι το κόμμα του εξακολουθούσε να θέλει να δημιουργήσει συμμαχία με υπέρ το υπέρ της λύσης ΑΚΕΛ για να μπορέσει να δημιουργηθεί μια δυναμική (momentum) για να επιτευχθεί το "ναι" σε ένα μελλοντικό δημοψήφισμα".


"Τα έγγραφα υπάρχουν και αποκαλύπτουν τη μόνη αλήθεια, ότι το παιγνίδι είναι στημένο. Παρά τις σημερινές του προεκλογικές δηλώσεις, αποδεικνύεται ότι ο κ. Αναστασιάδης επιμένει σε λύση τύπου σχεδίου Ανάν με απλές ωραιοποιήσεις", κατέληξε ο κ. Αγγελίδης.


"Τα έγγραφα που παρουσιάστηκαν ουσιαστικά μας δίνουν το δικαίωμα να πιστεύουμε ακράδαντα πως ο υποψήφιος ο οποίος εκφράζει την ευρύτερη νέα γενιά και μια λύση δίκαιη και βιώσιμο δεν είναι άλλος από τον Γιώργο Λιλλήκα", είπε από την πλευρά του ο Γιάνης Ιεροκηπιώτης, Πρόεδρος της νεολαίας της ΕΔΕΚ. Στη συνέντευξη παρόν ήταν επίσης ο Αντώνης Κουντούρης, πρώην Πρόεδρος Αναγέννησης Αθήνας και η Ειρήνη Σαββίδου, μέλος της πρωτοβουλίας νέων για το μέλλον μας.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου