Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Πρώτη παγκοσμίως η Τουρκία στην φυλάκιση δημοσιογράφων

Ο αριθμός των δημοσιογράφων που φυλακίστηκαν σε όλο τον κόσμο έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ φέτος, κάτι που ενισχύθηκε κυρίως από την τρομοκρατία και άλλες μορφές αντικρατικών δράσεων, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ), η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη.


Η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στον αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων, όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Ενδεικτικά καταγράφονται οι φυλακίσεις δεκάδων Κούρδων δημοσιογράφων, ενώ η Επιτροπή καταγγέλλει την καταστολή της ελευθερίας του Τύπου, όπως και τις πρακτικές πιέσεων για την επιβολή αυτολογοκρισίας.


Σύμφωνα με την έκθεση, μέσα στο 2012 η CPJ εντόπισε 232 φυλακισμένους δημοσιογράφους, εκδότες, συγγραφείς και φωτορεπόρτερ πίσω από τα κάγκελα, σημειώνοντας αύξηση σε 53 άτομα σε σχέση με την περσινή χρονιά.


Το 2012 ξεπερνάει σε αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων το προηγούμενο ρεκόρ των 185 το 1996. Από τις 27 χώρες που φυλάκισαν δημοσιογράφους το 2012, σύμφωνα με την έκθεση, οι 10 πρώτες είναι: Τουρκία 49, Ιράν 45, Κίνα 32, Ερυθραία 28, Συρία 15, Βιετνάμ 14, Αζερμπαϊτζάν 9, Αιθιοπία 6, Σαουδική Αραβία 4 και Ουζμπεκιστάν 4.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου