Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Νταβούτογλου: Η Κύπρος εμποδίζει την τουρκική ένταξη στην ΕΕ

H Τουρκία δεν πρόκειται να "παρακαλέσει" για την είσοδό της στην ΕΕ, κι όσοι στηρίζουν τη στρατηγική τους σε μια τέτοια υπόθεση κάνουν μεγάλο λάθος , είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
"Ποτέ δεν θα παρακαλέσουμε", είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο Ελσίνκι, μιλώντας σε μια συνάντηση που οργάνωσε φινλανδικό ινστιτούτο μελετών.


"Η πορεία της ένταξης θα πρέπει να είναι δίκαιη", είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην Κυπριακή Δημοκρατία που "εμποδίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ".

"Νομίζουν ότι η Τουρκία θα βρεθεί σε θέση αδυναμίας και θα παρακαλεί για να γίνει μέλος. Ποτέ δεν θα παρακαλέσουμε", είπε.

Ο Νταβούτογλου υποστήριξε εξάλλου ότι εάν οι Ελληνοκύπριοι είχαν αποδεχτεί το Σχέδιο Άναν, η Κύπρος θα ήταν ενωμένη και "η ελληνοκυπριακή οικονομία δεν θα αντιμετώπιζε τη χρεοκοπία".


Νωρίτερα ο Νταβούτογλου συναντήθηκε με τον Φιλανδό ομόλογό του στον οποίο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Άγκυρας για την υποστήριξη που παρέχει το Ελσίνκι στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Ο Φιλανδός ΥΠΕΞ, Eρκι Τουομιόγια ανέφερε ότι η ένταξη της Τουρκίας αποτελεί κοινό στόχο για τις δύο χώρες.

"Υπάρχουν βεβαίως κάποιες υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία, αλλά την ίδια ώρα πρέπει να αποδεχτούμε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι ειλικρινής και να κρατήσει ανοικτή την πόρτα στην Τουρκία", είπε ο ΥΠΕΞ της Φινλανδίας.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου