Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Απειλούν τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας - Αναστάσιο

Στόχος ακραίων εθνικιστικών στοιχείων έπεσε για άλλη μια φορά ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος. Μάλιστα οι εθνικιστές του κόμματος  Ερυθρόμαυρης συμμαχίας καλούν τον Έλληνα Προκαθήμενο να εγκαταλείψει τη χώρα.


"Εφτασε, ο καιρός να πούμε στον Αναστάσιο Γιανουλλάτο "απομακρύνσου ειρηνικά από την Αλβανία". Κλείσε τα τελευταία χρόνια της ζωής σου όσο πιο μακριά από αυτή τη χώρα και το λαό, ο οποίος χάριν της αληθείας πρέπει να το πούμε, σε είδε ως ένα επικίνδυνο δοθιήνα, ο οποίος στο όνομα της θρησκείας και της αλβανικής ορθοδοξίας εργάστηκε για τα συμφέροντα του ελληνικού κράτους και της ελληνικής Εκκλησίας".


Με αυτή την απειλητική  το εθνικιστικό κόμμα της  Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας στοχοποιεί για μια ακόμη φορά τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων κ. Αναστάσιο και καλεί τον Πρόεδρο της Αλβανίας να του αφαιρέσει την ανώτατη τιμητική διάκριση η οποία του είχε επιδοθεί πριν από τρία χρόνια από το Αλβανικό κράτος για την προσφορά του στην Εκκλησία και στην αλβανική κοινωνία
Κατά την Ερυθρόμαυρη Συμμαχία "στην αντιαλβανική δραστηριότητα που συντελείται  το σημαντικότερο ρόλο  διαδραμάτισε ο Αναστάσιος Γιαννουλάτος, ο καταληψίας ηγέτης της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας. Επί δύο δεκαετίες, αυτός εργάζεται, ισχυρίζονται, για τα συμφέροντα της Ελλάδος, συνεχίζοντας πιστά το δρόμο του Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος πριν από 100 χρόνια και πάνω, αφιέρωσε τη ζωή του στον ελληνισμό της Ηπείρου, στο άνοιγμα των σχολείων και Εκκλησιών σε περιοχές ιστορικά γεμάτες από Αλβανούς»"


Η επιστολή φαίνεται ότι αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου των ενεργειών των ακραίων στοιχείων της Αλβανίας που το τελευταίο διάστημα προκαλούν φόβο μεταξύ των ορθοδόξων καθώς φαίνεται ότι έχουν διατυπωθεί ακόμη και απειλές κατά της ζωής του κ. Αναστασίου.


Για "σκληρή συκοφαντική επίθεση ενός πολιτικού σχηματισμού εναντίον του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου" με βαριές κατηγορίες και χαρακτηρισμούς που αποτελούν "αποκυήματα νοσηρής φαντασίας", είναι "εντελώς άδικοι και διαστρεβλώνουν την αλήθεια" κάνουν λόγο ορθόδοξοι κληρικοί της Αρχιεπισκοπής Τιράνων, απαντώντας στην πρόσφατη ενέργεια της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας να ζητήσει από τον πρόεδρο της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι να αφαιρέσει την ανώτατη τιμητική διάκριση του Σκεντέρμπεη από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.


Αφού επισημαίνουν ότι "η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας, από το 1992 μέχρι σήμερα, υπό την ηγεσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, έχει θέσει ως αρχή της να μη συνδέεται ή αντιπαρατίθεται με πολιτικά κόμματα" αλλά να "είναι αφοσιωμένη στο θρησκευτικό της έργο", οι κληρικοί τονίζουν:

"Μετά τη δημοσίευση της Επισήμου Δηλώσεώς της (σ.σ. της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας) σχετικά με τα ανακριβή αποτελέσματα της Απογραφής του 2011, εκδηλώθηκε μια σκληρή συκοφαντική επίθεση ενός πολιτικού σχηματισμού εναντίον του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Με βαριές κατηγορίες 'για τις αντισυνταγματικές πράξεις', για συνεργασία με ακραίους εθνικιστικούς κύκλους της Ελλάδος και για 'αντιαλβανική δραστηριότητα εναντίον της εδαφικής ακεραιότητος της Αλβανίας'. Τέλος, ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αφαιρεθεί η Ανωτάτη διάκριση του Γεωργίου Καστριώτη Σκεντέρμπεη που τού απενεμήθη προ τριετίας. Ασφαλώς, όσοι γνωρίζουν τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, και μεταξύ αυτών εμείς οι Κληρικοί της Αρχιεπισκοπής, όλοι Αλβανοί πολίτες, που τον παρακολουθούμε από κοντά και συνεργαζόμαστε μαζί του όλα τα χρόνια της παρουσίας του στην Αλβανία, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αναίσχυντα αναφερόμενοι χαρακτηρισμοί είναι αποκυήματα νοσηρής φαντασίας, εντελώς άδικοι και διαστρεβλώνουν την αλήθεια".

 Σε ό,τι αφορά το παράσημο του Σκεντέρμπεη, που η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία ζητά να αφαιρεθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και να τιμηθούν οι ιδρυτές της Αλβανικής Εκκλησίας και όχι "οι καταληψίες αντιαλβανιστές", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή του συγκεκριμένου πολιτικού σχηματισμού προς τον Αλβανό πρόεδρο, οι κληρικοί επισημαίνουν πως "ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είναι επίσης επίτιμος δημότης Τιράνων και Κορυτσάς και δεν στερείται από μεγάλες διακρίσεις", οι οποίες "αντανακλούν τιμητικά και στην Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας αλλά και στην ίδια τη χώρα".


Σημειώνεται ότι ο κ. Αναστάσιος έχει τιμηθεί- μεταξύ άλλων -με πανεπιστημιακά διπλώματα (17) και διεθνή βραβεία (25) από πολλές χώρες, έχει εκλεγεί πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και επίτιμος πρόεδρος της Παγκοσμίου Διάσκεψης των Θρησκειών για την Ειρήνη.
Σε ό,τι αφορά τις "συμβουλές ή, μάλλον, απειλές εναντίον της ζωής του", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, οι κληρικοί υπογραμμίζουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος "δεν ανησυχεί, ούτε τον φοβίζουν" καθώς και στα προηγούμενα χρόνια, κατά καιρούς, είχαν διατυπωθεί παρόμοιες απειλές".


Προσθέτουν δε πως, όπως ο ίδιος δηλώνει, "όποιος είναι αφοσιωμένος στον Θεό της αγάπης και εργάζεται με συνέπεια για την ειρηνική συνύπαρξη, για την ανακούφιση των πασχόντων και για την αλληλεγγύη των λαών δεν φοβάται κανένα και τίποτε' ούτε τον θάνατο".




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου