Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Ο Ερντογάν "χτίζει" πολυτελή νησιά σε σχήμα Ημισελήνου στο Αιγαίο

"Μέλλον λαμπρό για μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της περιοχής και του κόσμου ολόκληρου" ονειρεύεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Τουρκία.

Και φροντίζει να το κάνει πραγματικότητα.

Σχεδιάζοντας μεγαλοπρεπή έργα, όπως αρμόζει σε έναν πολιτικό που εισέρχεται στην δεύτερη δεκαετία διακυβέρνησης μιας χώρας, η οποία θέλει να γιορτάσει τα 100ά γενέθλια από την Ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, το 2023, με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "6 Μέρες", οι ανακοινώσεις ή οι πληροφορίες για τα σχέδια του Ερντογάν διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη τα έργα για την κατασκευή μιας τρίτης γέφυρας στον Βόσπορο, κόστους 2,5 δισ. δολαρίων και η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Ταξίμ που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, διότι:


* Θα δημιουργηθούν εκεί εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα.
* Δεν δόθηκε χρόνος για πραγματοποίηση της αρχαιολογικής έρευνας προτού ξεκινήσουν τα έργα.
* Το Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων ενημέρωσε ότι θα οδηγήσει τις αρμόδιες αρχές στα δικαστήρια.


Μεταξύ άλλων, θα κατασκευαστούν και νησιά με βίλες και ξενοδοχεία, πιθανώς ανοικτά της Σμύρνης.

Ειδικότερα, η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει το σχέδιο "Σελήνη και Αστέρας", μια πρόταση από τον βραβευμένο αρχιτέκτονα, Μετίν Χεπγκιουλέρ, που προβλέπει την κατασκευή τεχνητών νησιών με το σχήμα της ημισελήνου και του αστεριού - αναφορά στην τουρκική σημαία - τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως τουριστικά θέρετρα με πολυτελείς βίλες και ξενοδοχεία.


Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "6 Μέρες", ο ίδιος ο Τούρκος αρχιτέκτονας υποστηρίζει ότι τα νησιά αυτά θα κοστίσουν 2,5 δισ. ευρώ και οι επικρατέστερες περιοχές για την κατασκευή τους είναι το Αιγαίο, η περιοχή ανοιχτά της Σμύρνης, η θάλασσα του Μαρμαρά και η ανατολική Μεσόγειος.
Πάνω στα νησιά θα κατασκευαστούν "πολυτελείς κατοικίες, βίλες, έξι ξενοδοχεία", αλλά και όλες οι υποδομές όπως λιμάνια, ελικοδρόμιο, τζαμιά και εκκλησία, διοικητικά κτίρια κλπ.


Οι ενεργειακές ανάγκες των νησιών θα καλύπτονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ όπως υποστηρίζει θα χρησιμοποιηθεί η τελευταία λέξη της τεχνολογίας για την άρδευση και την αφαλάτωση.

Την πρόταση έχει καταθέσει στις τουρκικές αρχές από το 2011 η εταιρεία ITAC International που ανήκει στον Χεπγκιουλέρ και τον συνέταιρό του, Ερτούρκ.


Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση θέλοντας να ετοιμαστεί για τον εορτασμό των 100 ετών της Τουρκικής Δημοκρατίας το 2023 προχωρά σε μια σειρά από άλλα μεγάλα έργα, όπως νέους αυτοκινητόδρομους και αεροδρόμια, σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας έκτασης 10.000 χλμ, ένα γιγαντιαίο τζαμί στην Κωνσταντινούπολη και ανάπλαση της πλατείας Ταξίμ, αλλά και μια διώρυγα που θα ενώνει το Μαρμαρά με τη Μαύρη Θάλασσα.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου