Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

BBC: Η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς τζαμί

Η Αθήνα, "μια μητρόπολη στην άκρη του μουσουλμανικού κόσμου", είναι και η μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης που δεν διαθέτει τζαμί για τους Μουσουλμάνους πολίτες της.
Έτσι ανοίγει το ρεπορτάζ του BBC.

Πάνω από 300.000 Μουσουλμάνοι αναγκάζονται να συγκεντρώνονται για την προσευχή τους "σε παράνομες και πρόχειρες εγκαταστάσεις", αναφέρει το βρετανικό δίκτυο.



"Δεν έχουν άλλη επιλογή"

"Από τότε που η Ελλάδα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική αυτοκρατορία το 1832, καμία κυβέρνηση δεν επέτρεψε το χτίσιμο ενός τζαμιού στο κέντρο της πόλης" τονίζει το BBC και συνεχίζει: "Θεωρήθηκε αντί-ελληνικό, εκτός τόπου σε μια χώρα όπου το 90% των πολιτών είναι χριστιανοί ορθόδοξοι".

Ωστόσο επισημαίνεται ότι η Ελλάδα συνιστά πλέον κομβικό πέρασμα μεταναστών στην Ευρώπη γεγονός που έχει αυξήσει κατακόρυφα τον πληθυσμό των Μουσουλμάνων.

"Είναι μια μεγάλη τραγωδία για τους Μουσουλμάνους της Αθήνας" δηλώνει στο BBC ο Μοχάμεντ Τζαμίλ από την ελληνοπακιστανική κοινότητα.

"Η Ελλάδα γέννησε τη δημοκρατία, τον πολιτισμό και τον σεβασμό στην θρησκεία, αλλά δεν σέβεται τους Μουσουλμάνους καθώς δεν μας παρέχον ένα κανονικό τζαμί" τόνισε χαρακτηριστικά.

"Νιώθω αποξενωμένος από την κοινωνία. Όταν έχουμε κάποιο εορτασμό, δεν υπάρχει κάποιο σωστό μέρος να συγκεντρωθούμε" είπε ένα άλλο μέλος της κοινότητας.


Το ρεπορτάζ τονίζει ότι η πίεση στην ελληνική κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός τζαμιού στην πόλη έχει ενισχυθεί την ώρα μάλιστα που το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής βλέπει τα ποσοστά του να ανεβαίνουν.

"Τα μέλη της Χρυσής Αυγής κατηγορούνται ότι χτυπούν μετανάστες και προξενούν ζημίες σε χώρους όπου συγκεντρώνονται" αναφέρει το γνωστό βρετανικό δίκτυο και προσθέτει ότι ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο κοντά στο κέντρο της πόλης έχει επιλεγεί ως χώρος για το πρώτο τζαμί της πρωτεύουσας.

"Πίσω από βαριές πύλες βρίσκονται παλιά κτίρια, σπασμένα γυαλιά και σκορπισμένα συντρίμμια στο δάπεδο" σύμφωνα με το ΒΒC που γράφει ότι ο χώρος αυτός ίσως κατεδαφιστεί για τη δημιουργία ενός τζαμιού το οποίο θα χωρά περίπου 500 άτομα.

"Ωστόσο, αν και η κυβέρνηση επιμένει ότι το έργο θα προχωρήσει, παρόμοια σχέδια έχουν "βουλιάξει" πολλές φορές στο παρελθόν στην Ελλάδα", προσθέτει.


Όμως υπάρχει αντίσταση από διάφορες πλευρές, όπως από ορισμένους ιερείς της ελληνικής εκκλησίας.  


Παράδειγμα ο μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ.


"Η Ελλάδα υπέστη πέντε αιώνες ισλαμικής τυραννίας υπό τον τουρκικό ζυγό και η ανέγερση τζαμιού θα προσβάλει τους μάρτυρες που μας ελευθέρωσαν", είπε στο BBC. Πρόσθεσε ότι "οι περισσότεροι μουσουλμάνοι έχουν έρθει εδώ παράνομα για να ισλαμοποιήσουν την Ευρώπη".

Ο ανταποκριτής του βρετανικού καναλιού του αντέταξε ότι η θέση αυτή φαντάζει ισλαμοφοβική και εκτός πραγματικότητας σε μια πολυπολιτισμική Ευρώπη αλλά η απάντηση του Σεραφείμ "έκανε εμφανείς και άλλες προκαταλήψεις".


"Δεν είμαστε πολυπολιτισμική χώρα", απάντησε ο Σεραφείμ. "Είμαστε ένα ελληνικό έθνος και όλα τα υπόλοιπα αποτελούν εφεύρημα της "νέας τάξης" του σιωνισμού. Προσπαθούν να διαφθείρουν τον χαρακτήρα μας".



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου