Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Τα κοιτάσματα στην Ελλάδα θα είναι η έκπληξη του 2013"

Επανήλθε με νέα έκθεσή της η Deutsche Bank στο θέμα της πιθανής ανακάλυψης ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ελλάδα, τοποθετώντας το στη λίστα με τα πλέον σημαντικά ζητήματα που θα μπορούσαν να συμβούν το 2013.


Ειδικότερα η γερμανική τράπεζα, στη νέα μελέτη της, στην οποία εντοπίζονται οι 13 πιθανές εκπλήξεις του 2013 σε διεθνές επίπεδο σημειώνει πως «η Ελλάδα έχει μεγάλες υποθαλάσσιες εκτάσεις στη Μεσόγειο και αρκετές μεσογειακές χώρες έχουν ήδη εντοπίσει και εκμεταλλεύονται υποθαλάσσιους φυσικούς πόρους, με κυριότερο το γήπεδο Levantine μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου».


Και συνεχίζει εξηγώντας ότι μια σειρά από μελέτες που έχουν χρησιμοποιήσει παρόμοια κοιτάσματα στη Μεσόγειο ως βάση για τις συγκρίσεις τους, τοποθετούν το πιθανό μέγεθος των κοιτασμάτων νότια της Κρήτης έως και στα 600 δισ. δολάρια.

Έτσι, ο οίκος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ανακάλυψη ενεργειακών κοιτασμάτων που αξίζουν περισσότερα από ολόκληρο το ελληνικό χρέος, θα μπορούσε να αποτελέσει μία από τις μεγάλες εκπλήξεις του 2013.


Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την πρόσφατη έντονη φιλολογία σχετικά με τα αποθέματα υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, και η οποία ξεκίνησε πάνω σε έκθεση της Deutsche Bank που βασίστηκε σε έκθεση Ελλήνων επιστημόνων αναπαραγόμενη από το Reuters στις αρχές Οκτώβρη, υπήρξαν υπεύθυνες δηλώσεις ότι τέτοιες αναφορές είναι ιδιαίτερα πρόωρο να γίνονται.


Από την άλλη μεριά η επιμονή της DB είναι ένα θέμα που δεν περνάει απαρατήρητη και φυσικά από τη στιγμή που μια επιβεβαίωσή της αλλάζει πολλά για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.


Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία της έκθεση για τα κοιτάσματα της Ελλάδας η Deutsche Bank, η οποία υπό την επιφύλαξη ότι οι διαθέσιμες γεωλογικές μελέτες θα επαληθεύονταν, αποτιμούσε τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αέριου νοτίως της Κρήτης στα 600 δισ. δολάρια, ήτοι καθαρό όφελος για το δημόσιο της τάξης των 214 δισ. ευρώ -ή 107% του σημερινού ΑΕΠ. Σημείωνε δε πως τα αποτελέσματα των σεισμολογικών ερευνών που έχουν ξεκινήσει αναμένονται στα μέσα του 2013.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου