Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Ντροπή: Ξεπούλησαν τον Hellas Sat! - Οι επικοινωνίες Ε.Δ. και Εθνοφρουράς "στον αέρα"

"Μέσα στη νύχτα" οι Γερμανοί του ΟΤΕ (Deutsche Telekom) πούλησαν τον μοναδικό ελληνικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο και άφησαν την χώρα χωρίς ιδιόκτητες δορυφορικές επικοινωνίες και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά την κυπριακή Εθνοφρουρά, κυριολεκτικά στο έλεος των ξένων. Ο Hellas Sat, πουλήθηκε στην ArabSat κατά 99,05% έναντι 208 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΟΤΕ.

Σε μία εποχή που οι δορυφορικές επικοινωνίες στο νέο πεδίο επιχειρήσεων της Α. Μεσογείου, που είναι το ο κρισιμότερος, ίσως, παράγων σε μία αναμέτρηση, η Ελλάδα χάνει τον έλεχο του μοναδικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου της!

Υπενθυμίζουμε ότι το defencenet.gr είχε αποκαλύψει πέρσι ότι σε δηλώσεις του στο ψευδο-«μακεδονικό» πρακτορείο των Σκοπίων (!) ο γενικός διευθυντής του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, αποκάλυψε ότι πωλείται ο ελληνικός δορυφόρος HellaSAT…

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν για πρώτη φορά αποκτήσει αυτόνομες δορυφορικές επικοινωνίες και δυνατότητα μεταφοράς εικόνας σε πραγματικό χρόνο από τον δορυφόρο στο ΕΘΚΕΠΙΧ. Δεν σημαίνει ότι τώρα θα παψει να συμβαίνει αυτό, απλά  τώρα μπορεί την κρίσιμη ώρα να κοπεί το κύκλωμα "κατά λάθος" αφού θα ελέγχεται από ξένους (ποιος ξέρει ποιους, εμείς θα απορήσουμε αν από πίσω βρίσκονται και τουρκικά συμφέροντα).

"Πετύχαμε μια σημαντική συμφωνία, η οποία εξασφαλίζει τους καλύτερους δυνατούς και πλέον συμφέροντες όρους και επιπλέον αξία για όλους τους εταίρους. Το Ελληνικό και Κυπριακό Δημόσιο θα αποκτήσουν έναν αξιόπιστο επενδυτή που έχει τους πόρους για να προβεί στις απαραίτητες επενδύσεις" δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, τον οποίο φυσικά ουδόλως απασχολούν κάποιες "μικρές λεπτομέρειες", όπως οι αυτόνομες δορυφορικές επικοινωνίες των ΕΔ και της Εθνοφρουράς.

Οι δύο κυβερνήσεις που έχουν λόγο, μπορούν να θέσουν εμπόδια στην συμφωνία και να αποτρέψουν την πώληση του δορυφόρου. Θα το κάνουν;

 Ο Hellas Sat 2 θεωρείται από τους πιο ισχυρούς δορυφόρους με ευρεία ευρωπαϊκή κάλυψη και εκτοξεύτηκε με επιτυχία το Μάιο του 2003.

Εκτός από την Ευρώπη ο δορυφόρος Hellas Sat 2 καλύπτει τη Μέση Ανατολή και Νότια Αφρική, διαθέτει πάνω από 100 πελάτες σε 26 χώρες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στις περιοχές κάλυψης με την προσφορά μιας ευρείας γκάμας δορυφορικών υπηρεσιών, όπως δορυφορική τηλεόραση, κάλυψη γεγονότων, δορυφορικό ίντερνετ και ψηφιακές δορυφορικές τηλεπικοινωνίες, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο στρατηγικά την τροχιακή θέση των 39 μοιρών Ανατολικά όπου είναι στραμμένες σήμερα οι δορυφορικές κεραίες 2.5 περίπου εκατομμυρίων συνδρομητών.

Η εταιρεία απασχολεί 65 επιστήμονες στην Ελλάδα και την Κύπρο και ο δορυφόρος είναι πλήρως ελεγχόμενος από δύο ιδιόκτητους σταθμούς TT&C, εγκατεστημένους σε Ελλάδα και Κύπρο. Τα έσοδα της Hellas Sat το 2012 ανήλθαν σε 31 εκ. Ευρώ.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου