Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

100 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων


Εκατό χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, Πέμπτη, από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων στις 21 Φεβρουαρίου 1913. Σαν σήμερα, εν μέσω του Α' Βαλκανικού Πολέμου, ύστερα από πολύνεκρες μάχες και πολύμηνη πολιορκία ο ελληνικός στρατός μπήκε στην πόλη.

Για την επέτειο έχουν προγραμματιστεί οι εορταστικές εκδηλώσεις «Ελευθερία 2013» από τον Δήμο Ιωαννίνων και την Περιφέρεια Ηπείρου τις οποίες θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος βρίσκεται από το απόγευμα της Τρίτης στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται σήμερα, Πέμπτη 21/2, με τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.




Η απελευθέρωση

Έπειτα από πολιορκία τεσσάρων μηνών και πολύνεκρες μάχες, το πρωί της 21ης Φεβρουαρίου 1913 ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε τα Ιωάννινα από τον τουρκικό ζυγό που κράτησε 483 χρόνια.

Η νίκη-«κλειδί» της απελευθέρωσης, όχι μόνο των Ιωαννίνων αλλά και ολόκληρης της Ηπείρου, ήταν η τετραήμερη μάχη του Μπιζανίου. Ο αρχιστράτηγος διάδοχος Κωνσταντίνος Α', ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση της Στρατιάς Ηπείρου στα μέσα Ιανουαρίου 1913, έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο παραπλάνησης με βολές πυροβολικού και επιθέσεις μονάδων πεζικού.

Εξαιτίας της γεωφυσικής ιδιαιτερότητας της περιοχής του Μπιζανίου, ο ελληνικός στρατός, με έναν κυκλωτικό ελιγμό, κατάφερε και περικύκλωσε τα τουρκικά στρατεύματα αιφνιδιάζοντας τον αντίπαλο αναγκάζοντας τον Εσάτ Πασά, αρχηγό του τουρκικού στρατού, σε άμεση παράδοση της περιοχής.

Στα Γιάννενα, την ιδιαίτερη πατρίδα του, βρίσκεται από το απόγευμα της Τρίτης ο Πρόεδρος κ. Κάρολος Παπούλιας. Το μεσημέρι της Τετάρτης ο κ. Παπούλιας παρευρέθη στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ηπείρου, όπου και εγκαινίασε την έκθεση γλυπτικής του κ. Θεόδωρου Παπαγιάννη με θέμα «Το Ψωμί».

Οι εορταστικές εκδηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει από την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου και κορυφώνονται σήμερα, Πέμπτη 21/2, με την παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.



Τα ΕΛΤΑ εκδίδουν αναμνηστικά γραμματόσημα

Επετειακή σειρά γραμματοσήμων για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων κυκλοφορούν από σήμερα τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Τη σειρά απαρτίζουν τρία διαφορετικά γραμματόσημα στα οποία απεικονίζονται οι «Ηπειρώτισσες στον αγώνα», η «Εξόρμηση» και η «Σκηνή της μάχης». Την ίδια ημέρα θα κυκλοφορήσει ειδικός αναμνηστικός εικονογραφημένος φάκελος με τυπωμένο γραμματόσημο και μετάλλιο αλλά και λεύκωμα 120 σελίδων, στο οποίο περιγράφεται και αναδεικνύεται η απελευθέρωση των Ιωαννίνων και οι επιχειρήσεις του Ελληνικού Στρατού στην περιοχή της Ηπείρου την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων (1912-13).



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου