Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Πανισχυρό λογισμικό θα κατασκοπεύει κάθε κινησή μας στο Διαδίκτυο

Ισχυρότερος έλεγχος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης


Νέο λογισμικό το οποίο συλλέγει δεδομένα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εντοπίζει τις κινήσεις των ατόμων που διαθέτουν λογαριασμούς σε αυτά και ακόμη και να προβλέπει μελλοντική συμπεριφορά  θέτει μια πραγματική απειλή στην προσωπική ελευθερία, καταγγέλλουν ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων.

Η πολυεθνική εταιρία παροχής αμυντικών υπηρεσιών «Raytheon» έχει αναπτύξει ένα λογισμικό «ακραίας αναλυτικής κλίμακας»  το οποίο μπορεί να πλοηγεί μέσω τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων από υπηρεσίες όπως το Facebook, το Twitter και το Google, το οποίο έχει ήδη ονομαστεί από τους επικριτές του «Google» για κατασκόπους».

Ομάδες υπεράσπισης των πολιτικών ελευθερίων προειδοποιούν ότι ένα τέτοιο λογισμικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από κυβερνήσεις ως μέσο ελέγχου και εντοπισμού των πολιτών που είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο, ώστε να ανιχνεύουν ενδείξεις ανυπακοής προς το καθεστώς.

Η κατασκευάστρια εταιρία δεν έχει πουλήσει ακόμη το λογισμικό - γνωστό ως Τεχνολογία Γρήγορης Επικάλυψης Πληροφοριών ή Riot- έχει παραδεχτεί όμως ότι το 2010 μοιράστηκε την επίμαχη τεχνολογία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παρόλα αυτά, αυτό το λογισμικό είναι παρόμοιο με άλλα λογισμικά εντοπισμού δεδομένων από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Geotime,  το οποίο χρησιμοποιεί ήδη ο αμερικανικός στρατός και έχει αγοραστεί για δίκες  από την Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.

Τέτοια εργαλεία είναι πιθανό να σχηματίσουν τη ραχοκοκαλιά  για μελλοντικά συστήματα παρακολούθησης τα οποία θα εκμεταλλεύονται τις πληροφορίες που οι χρήστες μοιράζονται μέσω Διαδικτύου  για να τους «φακελώνουν».

Αυτού του είδους το λογισμικό είναι πανίσχυρο και ικανό τόσο να αναγνωρίσει όσο και εντοπίσει άτομα «ενδιαφέροντος για την αστυνομία», ακόμη κι αν δεν έχουν διαπράξει κάποια παρανομία.

 Καθώς μπορεί να εντοπίζει την «συναισθηματική κατάσταση» που δηλώνουν όσοι έχουν λογαριασμό σε κάποια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης  είναι σε θέση να αναγνωρίζει ιδέες, έννοιες και οργανώσεις.

Αν χρησιμοποιηθεί, οι χρήστες του Διαδικτύου θα είναι δύσκολο να κρυφτούν: το επίμαχο λογισμικό θα μπορεί να συγκεντρώνει πληροφορίες για τις κινήσεις των χρηστών, αλλά και να εντοπίζει που ακριβώς βρίσκονται σε ζωντανό χρόνο.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου