Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Κάμερον: Ούτε το διαμάντι θα πάει στην Ινδία, ούτε τα Ελγίνεια στην Ελλάδα


Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως ένα γιγάντιο διαμάντι, που η χώρα του υποχρέωσε την Ινδία να τής παραδώσει την εποχή της αποικιοκρατίας και το οποίο περιελήφθη σ' ένα βασιλικό διάδημα, δεν θα επιστραφεί, ενώ παρομοίασε την υπόθεση αυτή με το θέμα των "Ελγινείων Μαρμάρων".

Μιλώντας κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα μιας επίσκεψής του στην Ινδία με στόχο την αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων, ο Κάμερον απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιστραφεί το διαμάντι Κοχ-ι-Νουρ των 105 καρατίων που εκτίθεται σήμερα στον Πύργο του Λονδίνου. Το διαμάντι είχε κοσμήσει το διάδημα της εκλιπούσης μητέρας της σημερινής Βασίλισσας Ελισάβετ.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια στον κόσμο και πολλοί Ινδοί --ανάμεσά τους και ο εγγονός του ηγέτη της ανεξαρτησίας Μαχάτμα Γκάντι-- έχουν ζητήσει να επιστραφεί ως εξιλέωση για το αποικιοκρατικό παρελθόν της Βρετανίας.

"Δεν πιστεύω πως αυτή είναι η σωστή προσέγγιση", δήλωσε χθες Τετάρτη ο Κάμερον προς δημοσιογράφους, αφού έγινε ο πρώτος εν ενεργεία βρετανός πρωθυπουργός που εξέφρασε τη λύπη του για ένα από τα πιο αιματηρά επεισόδια στην αποικιοκρατούμενη Ινδία, μια σφαγή αόπλων πολιτών το 1919 στην πόλη Αμριτσάρ.

"Είναι το ίδιο ζήτημα με τα Ελγίνεια Μάρμαρα", πρόσθεσε ο Κάμερον αναφερόμενος στα ελληνικά μαρμάρινα γλυπτά της κλασικής περιόδου που η Αθήνα ζητεί από καιρό την επιστροφή τους.

"Η σωστή απάντηση είναι το Βρετανικό Μουσείο και οι άλλοι πολιτιστικοί θεσμοί να κάνουν ακριβώς αυτό που κάνουν, δηλαδή να διασυνδέονται με άλλους θεσμούς σ' όλο τον κόσμο ώστε να εξασφαλίζουν ότι τα πράγματα που έχουμε και που φροντίζουμε τόσο καλά, να τα μοιραζόμαστε όπως αρμόζει με ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο.

"Σίγουρα δεν πιστεύω στον 'επιστροφισμό'. Δεν πιστεύω πως είναι κάτι λογικό", τόνισε.
Ο τότε αποικιακός βρετανός γενικός κυβερνήτης της Ινδίας είχε κανονίσει ώστε το τεράστιο διαμάντι να δοθεί το 1850 ως δώρο στη βασίλισσα Βικτωρία.

Αν η Κέιτ Μίντλετον, η σύζυγος του πρίγκιπα Ουίλιαμ, ο οποίος είναι δεύτερος στη σειρά διαδοχής του θρόνου, γίνει τελικά βασιλική σύζυγος, θα φοράει το στέμμα με το διαμάντι σε επίσημες περιστάσεις.

Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ινδία με την ευκαιρία της 50ής επετείου της ανεξαρτησίας της Ινδίας από τη Βρετανία, το 1997, πολλοί Ινδοί είχαν ζητήσει την επιστροφή του διαμαντιού.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου