Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ: Ανησυχούν οι ΗΠΑ για τον αλβανικό αλυτρωτισμό

Την απογοήτευση και την ανησυχία τους για το γεγονός ότι "οι Αλβανοί ηγέτες εγκαταλείπουν τον παραδοσιακό εποικοδομητικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Αλβανία στην περιοχή" εκφράζουν οι ΗΠΑ, σε υπόμνημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  που επιδόθηκε από την αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα στο αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τις πρόσφατες εθνικιστικές δηλώσεις από την αλβανική ηγεσία.

Το περιεχόμενο του εγγράφου, το οποίο φέρεται να επιδόθηκε στο αλβανικό ΥΠΕΞ πριν από περίπου δύο εβδομάδες, έφερε στο φως της δημοσιότητας η εκπομπή "Top Story" του μεγαλύτερου αλβανικού τηλεοπτικού σταθμού "Top Channel" και, σήμερα, απασχολεί σύσσωμο τον αλβανικό Τύπο, που κάνει λόγο για "αποκάλυψη βόμβα".

"Είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι και μας ανησυχεί το γεγονός ότι οι Αλβανοί ηγέτες εγκαταλείπουν τον παραδοσιακό εποικοδομητικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Αλβανία στην περιοχή" αναφέρεται στο υπόμνημα, στο οποίο ασκείται έντονη κριτική στις πρόσφατες εθνικιστικές δηλώσεις Αλβανών πολιτικών.

"Οι πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις Αλβανών πολιτικών πέρασαν τη γραμμή της υπεύθυνης πολιτικής συζήτησης προς μία αντιπαραγωγική και δυνάμει επικίνδυνη ρητορική. Όχι μόνο προάγουν μία ακόμη πιο εμπρηστική συμπεριφορά και αποσπούν την προσοχή από τις προτεραιότητες της περιοχής αλλά δυνητικά υποκινούν τη βία, υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα και έχουν αντίκτυπο στις μεταξύ μας σχέσεις. Η χρησιμοποίηση αρνητικών εθνικών μηνυμάτων για πολιτικούς σκοπούς είναι αποσταθεροποιητική και αντιπαραγωγική" τονίζεται - μεταξύ άλλων - στο υπόμνημα.

"Η χρησιμοποίηση αρνητικών εθνικών μηνυμάτων για πολιτικούς σκοπούς πρέπει να σταματήσει τώρα. Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές δεν αποτελούν δικαιολογία για ανεύθυνη ρητορική" υπογραμμίζεται.

"Παροτρύνουμε τους Αλβανούς πολιτικούς και την πολιτική ηγεσία να ενεργούν υπεύθυνα και να μείνουν μακριά από τις (εσωτερικές) υποθέσεις της Σερβίας. Αντ' αυτού, να επικεντρωθούν στις προτεραιότητες του αλβανικού λαού στη Αλβανία- ελεύθερες και δίκαιες βουλευτικές εκλογές, προσχώρηση στην ΕΕ, βελτιωμένες οικονομικές ευκαιρίες κ.λπ." προστίθεται.

"Η Αλβανία μπορεί και πρέπει να είναι ένας υπεύθυνος και συνεργάσιμος γείτονας αλλά οι πολιτικοί της θα πρέπει να μείνουν μακριά από τον πειρασμό να 'παίζουν' το χαρτί του εθνικισμού. Δεν κάνετε καλή εντύπωση, καθώς μάλιστα ετοιμαζόμαστε για τη νέα ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μην μας αναγκάσετε να σας καταδικάσουμε δημοσίως" καταλήγει το υπόμνημα.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου