Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

«Η Ελλάδα εγγυάται την ασφάλεια της Κύπρου»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, συναντήθηκε σήμερα, με τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Ηλιάδη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας, μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ. Παναγιωτόπουλος να επισκεφθεί την Ελλάδα, σε ανταπόδοση της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Έλληνας Υπουργός στην Κύπρο τον περασμένο Αύγουστο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην αμυντική και στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου, καθώς και θέματα συντονισμού των δύο Υπουργείων αλλά και άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο χωρών, που αφορούν στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Μετά το τέλος της συνάντησης οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Ηλιάδης έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να καλωσορίσω έναν εξαιρετικό φίλο, τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είχα την τιμή σήμερα να υποδεχθώ εδώ στο Επιτελείο ως επίσημο καλεσμένο, τον κύριο Δημήτρη Ηλιάδη.

"Ο κύριος Ηλιάδης με την πολύ σύντομη, δυστυχώς, επίσκεψή του στην Αθήνα ανταποδίδει τη δική μου επίσκεψη που έγινε στα τέλη του καλοκαιριού του περασμένου χρόνου στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι οι τύχες, η μοίρα του Eλληνισμού είναι ενιαία, Eλλαδικού και Kυπριακού. Για αυτό η Ελλάδα ήταν, είναι και θα εξακολουθήσει να είναι με μεγαλύτερη ένταση και προσοχή ο κατ’ εξοχήν παράγων που εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την ελευθερία του Kυπριακού Eλληνισμού.

Βεβαίως δεν ξεχνάμε ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής από τα τουρκικά στρατεύματα του Αττίλα. Δεν ξεχνάμε ότι το κυπριακό πρόβλημα ήταν και παραμένει, δυστυχώς, ένα πρόβλημα ωμής καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και επισημαίνουμε προς κάθε κατεύθυνση, προς τη διεθνή κοινότητα, προς την διεθνή έννομο τάξη και τους φορείς της και κυρίως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αυτή η γραμμή της ντροπής που χωρίζει το βόρειο κατεχόμενο κομμάτι από το νότιο ελεύθερο κομμάτι της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μία εικόνα και μία γραμμή ντροπής για το σύγχρονο κόσμο αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις συνομιλίες που είχαμε, θίξαμε όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Θέλω να πω ότι εμείς αισθανόμαστε πως δουλεύουμε όλοι μαζί για τα θέματα άμυνας του Eλληνισμού, Eλλαδικού και Kυπριακού. Εξειδικεύσαμε σε πάρα πολλούς τομείς και δρομολογήσαμε διαδικασίες οι οποίες ακριβώς θα προωθήσουν κοινά συμφέροντα και κοινά ενδιαφέροντα.

Είχαμε την ευκαιρία στις συνομιλίες μας αυτές να κάνουμε μία ευρύτερη ανασκόπηση των εξελίξεων στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη γεωστρατηγική και γεωπολιτική ζώνη στην οποία ανήκει η Ελλάδα και η Κύπρος.

Είχα την ευκαιρία, επίσης, και την τιμή να ενημερωθώ από τον κύριο Ηλιάδη, τον Κύπριο φίλο και συνάδελφό μου, για τις περαιτέρω επιλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα των υδρογονανθράκων και στο θέμα της Aποκλειστικής Oικονομικής Zώνης (AOZ).

Θέλω και πάλι να τον ευχαριστήσω για τη συνεργασία και τη φιλία που μου προσφέρει τόσο απλόχερα και να του πω ότι την ανταποδίδω στο ακέραιο και ότι εδώ στο Υπουργείο Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας μπορεί να αισθάνεται σαν στο σπίτι του".



Δ. ΗΛΙΑΔΗΣ:" Ευχαριστώ πολύ.  Εδώ στο Υπουργείο της Εθνικής Άμυνας αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πάνο Παναγιωτόπουλο για την αδελφική φιλοξενία, για όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει για την άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κύπρος αντιμετωπίζει πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία. Σε αυτόν μας τον αγώνα για διεκδίκηση των δικαιωμάτων ολόκληρου του Kυπριακού Λαού η Ελλάδα παραμένει πάντοτε ο σταθερός, ο μόνιμος και ο ανιδιοτελής συμπαραστάτης για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Ελλαδική συμπαράσταση είναι ο πολυτιμότερος παράγοντας στην προσπάθεια για επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις συνομιλίες ανασκοπήσαμε συνολικά τη συνεργασία μας η οποία είναι εξαίρετη, παραγωγική και δημιουργική και καλύπτει ολόκληρο το φάσμα των θεμάτων άμυνας και ασφάλειας ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα με εξέταση της κατάστασης η οποία επικρατεί στην περιοχή μας.

Η συνεργασία μας αποβλέπει στην Ειρήνη, τη σταθερότητα και την ομαλότητα στην περιοχή και ως τέτοια προβάλλει η παρουσία τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ανορθογραφία της κατοχής, η διαίρεση με στρατεύματα κατοχής της Κύπρου είναι μια παραφωνία η οποία δεν μπορεί να συνεχίσει, όπως βεβαίως δεν μπορεί να έχει και ευρωπαϊκές προοπτικές η Τουρκία ενόσω εξακολουθεί να κατέχει παράνομα το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Κατοχή και ευρωπαϊκές προοπτικές δεν συμβαδίζουν".




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου