Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Η Βουλγαρία καταγγέλλει τη συμφωνία με Ελλάδα - Ρωσία για τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ζήτησε από τη βουλγαρική Βουλή τη μονομερή καταγγελία της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρωσίας για την κατασκευή και εκμετάλλευση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Ο αγωγός, σύμφωνα με τη Σόφια, δεν μπορεί να κατασκευαστεί στο πλαίσιο των όρων που συμφωνήθηκαν μεταξύ των τριών εταίρων το 2007, ζητώντας από το κοινοβούλιο να "απαρνηθεί" τη σχετική σύμβαση.

Η Βουλγαρία είχε προτείνει τη διάλυση της τριμερούς συμφωνίας από τον Δεκέμβριο του 2011, προειδοποιώντας ότι θα αποχωρούσε μονομερώς από το σχέδιο εάν η Αθήνα και η Μόσχα δεν συμφωνούσαν στον τερματισμό της διακρατικής συμφωνίας κοινή συναινέσει εντός 12 μηνών.
"Δεδομένων των περιστάσεων, η Βουλγαρία αναλαμβάνει τις σχετικές ενέργειες για τη μονόπλευρη διακοπή της συμμετοχής της χώρας στο έργο", σημειώνει στην ανακοίνωσή της η βουλγαρική κυβέρνηση.

Η κίνηση της Βουλγαρίας προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ρωσίας, με τον Ίγκορ Ντέμιν, εκπρόσωπο της πετρελαϊκής εταιρείας Transneft που εκπροσωπεί τη ρωσική πλευρά στη υπόθεση, να σημειώνει πως η στάση της Σόφιας δεν έχει καμία βάση.

Όπως διευκρίνισε ο Ίγκορ Ντέμιν, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ITAR - Tass, η υπογεγραμμένη συμφωνία επιτρέπει την αποχώρηση ενός εκ των κρατικών εταίρων μονάχα αφότου έχει ολοκληρωθεί το στάδιο ανάπτυξης του έργου, δηλαδή μονάχα αφότου ξεκινήσει η εκμετάλλευση του πετρελαιαγωγού.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου