Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΙΚΗ : «Πως σταμάτησα τον Καραμανλή να πει ναι στο σχέδιο Ανάν»

Την αποκάλυψη των όσων είχαν λεχθεί το 2004 μεταξύ του Μίκη Θεοδωράκη και του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή αναφορικά με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που έπρεπε να κρατήσει για το σχέδιο Ανάν δίνει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος .

Σε παλιότερη συνδιάσκεψη της κίνησης ανεξαρτήτων πολιτών «Σπίθα» στην Αθήνα, που έγινε τον Ιούνιο του 2011, ο Μίκης Θεοδωράκης παρενέβη, ενώ μιλούσε ο Δ. Κωνσταντακόπουλος, και κατέθεσε μια ιστορική μαρτυρία για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

Τα όσα είπε τότε στη συνδιάσκεψη ο Μίκης δεν είδαν το φως της δημοσιότητας, ούτε κι αυτά που ειπώθηκαν μεταξύ αυτού και των Καραμανλή και Χριστόφια παραμονές του 2004. Δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά σήμερα. Είχε πει, τότε, ο Μίκης Θεοδωράκης:

«Για να δείτε πώς γράφεται η Ιστορία: Όταν αναγγέλθηκε το σχέδιο Ανάν, εγώ ήμουν από αυτούς που ήταν πάντα υπέρ της ελληνοτουρκικής φιλίας και κυρίως της διευθέτησης των διαφορών των δύο κοινοτήτων, να γίνει μια ενιαία Κύπρος. Είδα το σχέδιο Ανάν θετικό, δεν το διάβασα κιόλας το σχέδιο.

Με παίρνει τηλέφωνο ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και με ρωτάει: «Δε μου λες, ποια είναι η άποψή σου για το σχέδιο Ανάν;». Λέω «είναι μάλλον θετική». «Σε παρακαλώ πολύ, είναι φίλος σου ο Χριστόφιας, δεν τον ρωτάς τι σκέπτεται αυτός; Γιατί και εμείς εδώ δεν ξέρουμε ακόμα, μάλλον και ‘μεις θετικό το βλέπουμε».

Παίρνω τον Χριστόφια και του λέω «Δημήτρη τι συμβαίνει;». «Είναι θετικό», λέει, «είναι πολύ θετικό». Ξαναπαίρνω τον Καραμανλή, του λέω είναι θετικό. Εκείνη τη στιγμή ο Δημήτρης (Κωνσταντακόπουλος) έβγαλε το  βιβλίο «Η Αρπαγή της Κύπρου» όπου έκανε φύλλο και φτερό το σχέδιο Ανάν , . Το διαβάζω απνευστί. Σε μια νύκτα μέσα.

Και συνεχίζει ο Μίκης Θεοδωράκης: «Σπεύδω και παίρνω τον Καραμανλή του λέω: προσοχή, το σχέδιο Ανάν κίνδυνος. Αλλά έπρεπε να πάρω και τον Χριστόφια, ο οποίος, το κόμμα του, ήταν υπέρ του σχεδίου Ανάν, όπως ξέρετε, στην αρχή. Του στέλνω το βιβλίο, του λέω διάβασε το βιβλίο, «σταμάτα και κάνε πίσω».

Η συνέχεια είναι γνωστή, με τις τοποθετήσεις των κομμάτων, όπως και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπου οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν συντριπτικά το σχέδιο Ανάν. Ο Μίκης Θεοδωράκης το είπε αυτό, για να ευχαριστήσει, όπως ανέφερε, και να πλέξει και το εγκώμιο του δημοσιογράφου Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου, καταξιωμένου δημοσιογράφου και συγγραφέα, και συνεργάτη του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.

Εμείς υπενθυμίζουμε πως ο Κωνσταντακόπουλος είχε το προνόμιο να συγγράψει ένα βιβλίο, λίγο πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 για το σχέδιο Ανάν. Ήταν μια προσπάθεια του δημοσιογράφου να κερδίσει τον χρόνο και να το κυκλοφορήσει έγκαιρα, αλλά πρωτίστως να παρουσιάσει μέσα από τη δική του ανάλυση το σχέδιο Ανάν. Τους κινδύνους και τις περιπλοκές από την αποδοχή και εφαρμογή ενός σχεδίου λύσης. Το βιβλίο αυτό συνιστά την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για τις θεσμικές, στρατιωτικές, ψυχολογικές, κοινωνιολογικές, διεθνοπολιτικές πτυχές του σχεδίου Ανάν.

Σε μια περίοδο κατά την οποία ο χρόνος δεν επέτρεπε συζητήσεις εις βάθος και ανάλυση του πολυσέλιδου σχεδίου, ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος ανέλαβε να ενημερώσει τους πολίτες σε Ελλάδα και Κύπρο. Το αποτέλεσμα φάνηκε και από την αποκάλυψη του Μίκη Θεοδωράκη.

Μένει να ελπίσουμε πως κάποιοι, σε Αθήνα και Λευκωσία, διδάχθηκαν από την Ιστορία και δεν θα σπεύσουν να αυτοαναιρεθούν για δεύτερη φορά. Γιατί το αγγλοσαξονικό μπλοκ, με την Τουρκία να καραδοκεί, θα επαναφέρει το σχέδιο Ανάν και μάλιστα γρήγορα και σε ακόμη πιό επώδυνη μορφή.

Και αν με τις μεθοδεύσεις των γνωστών κέντρων, στην Ελλάδα κινδυνεύουν οικονομία και κοινωνία, στην Κύπρο κινδυνεύει η ύπαρξη του ίδιου του κράτους, ελλοχεύει η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η προτερακτοποίησή της, οικονομικά εκεί που σύρθηκε και η Ελλάδα, πολιτικά όμως στην θανάσιμη λαβίδα Τουρκίας και Μ. Βρετανίας.




Πηγή ΕΛΚΕΔΑ

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου