Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Τουρκία: Δική μας η υφαλοκρηπίδα και θα κάνουμε έρευνες σε αυτή

 «Οι ισχυρισμοί της Ελλάδας στερούνται στηρίγματος στο διεθνές δίκαιο» υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφερόμενο στη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας προς τον ΟΗΕ με την οποία κατοχυρώνονται οι ελληνικές θέσεις, με δεδομένη την άδεια που είχε εκδώσει η Άγκυρα για έρευνες σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια της Ρόδου.


Στην τουρκική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι άδειες που έχουν εκδοθεί από το 2007 μέχρι σήμερα προς την ΤΡΑΟ (Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας) αφορούν περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας μας, όπου η Τουρκία έχει κυριαρχικά δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης των φυσικών πηγών στις περιοχές αυτές. Η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει χρήση των δικαιωμάτων της αυτών που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

Το τουρκικό υπουργείο υπογραμμίζει επίσης ότι «καθώς προβαίνουμε στα αναγκαία βήματα για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα και να αξιοποιούμε τους διαύλους διαλόγου που έχουν διαμορφωθεί με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων». «Η Ελλάδα έχει προβάλει τους εν λόγω ισχυρισμούς και σε διμερές επίπεδο για να δοθούν οι δέουσες απαντήσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζεται ότι και η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχη ενέργεια ενώπιον του ΟΗΕ.

Η σχετική αδειοδότηση από πλευράς Τουρκίας είχε γίνει τον περασμένο Απρίλιο και αφορά θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου. Το Ελληνικό υπουργείο εξωτερικών στη ρηματική διακοίνωση προς τον ΟΗΕ διατύπωσε σαφείς θέσεις οι οποίες στηρίζονται στη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας που έχουν κυρώσει 162 χώρες μέλη του ΟΗΕ, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η Τουρκία.

Το θέμα βέβαια που προκύπτει, είναι ότι ήταν μάλλον αναμενόμενη η απάντηση αυτή απο την πλευρά της Τουρκίας που συνήθισε στην πολυετή μας απουσία από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και τώρα ...εξεπλάγην! Το ερώτημα είναι εάν όντως αφήσαμε την Τουρκία να πιστεύει ότι η υφαλοκρηπίδα της Ρόδου και του Καστελόριζου της ανήκουν και βγουν για έρευνες ...εμείς θα πράξουμε όλα όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας;




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου