Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Σενάρια διαμελισμού της Τουρκίας έως το 2030

Δυνητικά επικίνδυνη για την εδαφική ενότητα της Τουρκίας ενδέχεται να αποδειχτεί τα επόμενα χρόνια η πιθανή δημιουργία του κράτους του Κουρδιστάν, σύμφωνα με την έκθεση. «Στρατηγικές Τάσεις 2030» (Global Trends 2030) του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών (National Intelligence Council) των ΗΠΑ, η οποία αποτελεί βασικό εργαλείο στρατηγικής ανάλυσης και πρόβλεψης, αναφέρει τουρκική εφημερίδα hurriyet daily news.

Ένα από τα έξι σενάρια που παρουσιάζονται στην έκθεση αφορά τη σύσταση του κράτους του Κουρδιστάν, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την Τουρκία εγείροντας ανησυχίες για διάσπαση. Το Κουρδιστάν αντιστοιχεί με μια περιοχή που την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας αποτελούσε αυτόνομο βιλαέτι, το οποίο στις μέρες μας καλύπτει την ανατολική Τουρκία (τουρκικό Κουρδιστάν), το βόρειο Ιράκ (ιρακινό Κουρδιστάν), το βορειοδυτικό Ιράν (ιρανικό Κουρδιστάν) και τη βόρεια Συρία (δυτικό Κουρδιστάν) και κατοικείται σε μεγάλο βαθμό από άτομα κουρδικής καταγωγής. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η περιοχή του Κουρδιστάν διαθέτει πλούσιο υπέδαφος με σημαντικά πετρελαϊκά κοιτάσματα.

Η Τουρκία ενδέχεται ομοίως να διαδραματίσει ολοένα αυξανόμενο ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή και θα έχει μεγαλύτερη επιρροή σε ζητήματα παγκόσμιου χαρακτήρα. Μάλιστα, η έκθεση υποστηρίζει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να βγάλουν από το ράφι την πιθανότητα εισόδου της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να κρατήσουν ζωντανό το ενδεχόμενο και να συνεχίσουν τις σχετικές διαπραγματεύσεις. Επίσης, η έκθεση αναφέρει ότι η Τουρκία, μαζί με χώρες όπως η Κολομβία, η Αίγυπτος, η Ινδονησία, το Ιράν, το Μεξικό και η Νότιος Αφρική είναι πιθανό να σημειώσουν σημαντική οικονομική άνθηση.

Η Ρωσία, η Ιαπωνία και η Ευρώπη παρόλα αυτά ενδέχεται να σημειώσουν την ακριβώς αντίθετη πορεία, εκείνη της ύφεσης. Περαιτέρω σενάρια αφορούν την «πτώση» των Ηνωμένων Πολιτειών από το βάθρο της υπερδύναμης, καθώς η χώρα θα γίνει μάλλον «πρώτη μεταξύ ίσων» σε μια νέα παγκόσμια και πολυπολική τάξη πραγμάτων. Παρόλα αυτά, η Κίνα αναφέρεται ως χώρα με αργή, αλλά σταθερή άνοδο στον τομέα της παγκόσμιας ισχύος, που θα παραμείνει κορυφαίος.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου