Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Επαναλειτουργία της Χάλκης ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, στη Σεούλ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Σε δηλώσεις τους στο περιθώριο της συνόδου με θέμα την πυρηνική ασφάλεια, ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν "για τις προσπάθειες που ο ίδιος έχει κάνει στο εσωτερικό της Τουρκίας για να προστατεύσει τις θρησκευτικές μειονότητες" και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Άγκυρας να ξανανοίξει η Σχολή της Χάλκης.

"Είναι δίκαιο να πούμε ότι κατά τα τελευταία χρόνια, η σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής συνέχισε να ενισχύεται σε κάθε επίπεδο", σημείωσε ο πρόεδρος Ομπάμα και χαρακτήρισε τον Ερντογάν "εξαιρετικό εταίρο και φίλο" σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό συζήτησαν και για το θέμα της Συρίας, με τον Αμερικανό πρόεδρο να εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την Τουρκία για την οργάνωση και φιλοξενία της συνάντησης "Φίλοι της Συρίας", στην οποία θα συμμετάσχει η Χίλαρι Κλίντον.
"Ο πρωθυπουργός Ερντογάν και ολόκληρη η ομάδα του έδειξε εξαιρετικές ηγετικές ικανότητες σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα", τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν και την κατάσταση σχετικά με την Κύπρο. "Ελπίδα μας", ανέφερε, "είναι ότι μπορούμε να επιτύχουμε το επιθυμητό μέλλον για την Κύπρο σύντομα".

Στην ατζέντα της συνάντησης, προσέθεσε, ήταν επίσης το Ιράν, το Ιράκ, οι Κούρδοι αντάρτες, η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, κυρίως σε σχέση με την κατάσταση στο Αφγανιστάν, η Σομαλία και άλλα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε, τέλος, ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα επισκεφθεί την Τουρκία (για δεύτερη φορά) τον ερχόμενο Ιούνιο.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου