Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Στο "σφυρί" το κύπελλο του Σπύρου Λούη

Το ασημένιο κύπελλο που είχε απονεμηθεί στον Σπύρο Λούη για τη νίκη του στον 1ο Μαραθώνιο, βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Christie's στις 18 Απριλίου, στο Λονδίνο.

Το σύμβολο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, ένα ασημένιο κύπελλο που απονεμήθηκε στον Έλληνα μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη μετά την νίκη του το 1896, θα βγει τον Απρίλιο σε δημοπρασία στο Λονδίνο, από τον εγγονό του.

 Όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Κρίστις, η αξία του κυπέλλου, που έχει ύψος 15 εκατοστά, εκτιμάται να κυμανθεί από 120.000 έως 160.000 λίρες. Δηλαδή μεταξύ 143.000 και 190.000 ευρώ.

Έγινε γνωστό επίσης, ότι το συγκεκριμένο κύπελλο θα είναι το κεντρικό κομμάτι της δημοπρασίας που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Απριλίου, μόλις τρεις μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην βρετανική πρωτεύουσα, ενώ στην ίδια δημοπρασία θα παρουσιαστούν αυθεντικές αφίσες και πυρσοί των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Νικολέτ Τόμκινσον, ειδική του Κρίστις δήλωσε: "Αυτό είναι μάλλον ένα από τα πιο εντυπωσιακά αντικείμενα των αναμνηστικών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που έχουμε δει". Ένα κειμήλιο της σύγχρονης Ολυμπιακής Ιστορίας του τόπου μας βγαίνει στο "σφυρί", καθώς η πολιτεία δεν ανταποκρίθηκε στις επανειλημμένες εκκλήσεις του εγγονού του Ολυμπιονίκη μας, να αγοράσει το ελληνικό κράτος το κύπελλο που κέρδισε ο Σπύρος Λούης στους πρώτους σύγχρονους Αγώνες.

Την ίδια ώρα, ο οίκος Κρίστις διέψευσε ότι η οικογένεια του Ολυμπιονίκη αναγκάστηκε να πουλήσει το ασημένιο κύπελλο, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σημειώνοντας ότι η πρώτη επικοινωνίας τους για το θέμα ήταν πριν πολλά χρόνια. Αντίγραφο του κυπέλλου του Σπύρου Λούη, υπάρχει στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή στη Λωζάννη.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου