Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

«Η Ελλάδα έκανε λάθη στο βορειοηπειρωτικό»

Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης για την Εθνική Ελληνική Μειωνότητα της Βορείου Ηπείρου παραχώρησε στην εφημερίδα «Λαϊκό Βήμα» ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ και βουλευτής της β’ Αθηνών Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Το κείμενο της συνέντευξης παρατίθεται παρακάτω:


 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 : Κύριε Παναγιωτόπουλε, έγιναν λάθη κατά το παρελθόν από το Εθνικό Κέντρο ως προς την χάραξη μιας Εθνικής Στρατηγικής προστασίας της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας  στην Αλβανία και πως θα μπορούσε το Εθνικό Κέντρο να συμβάλει στην ενότητα των πολιτικών δυνάμεων στη Βόρειο Ήπειρο;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το θέμα της πολυπόθητης ενότητας, όπως εσείς το θέτετε, είναι αρκετά μεγάλο και χρειάζεται χρόνος και χώρος για να το αναλύσουμε. Εγώ θα μπορούσα να σας πω, με ειλικρίνεια, ότι ναι, γίνανε λάθη από το Εθνικό Κέντρο όσον αφορά στην Εθνική στρατηγική και στην στήριξη της ΕΕΜ. Αυτό, όμως που έχει σημασία είναι  ότι οφείλουμε να τα διορθώνουμε.

Η Νέα Δημοκρατία, από τη στιγμή που θα γίνει κυβέρνηση, είναι αποφασισμένη να χαράξει μια νέα Εθνική πολιτική πάνω στα ζητήματα που αφορούν στην ΕΕΜ στην Αλβανία, προσαρμοσμένη στα σημερινά δεδομένα, στις ανάγκες της μειονότητας, στις υποχρεώσεις της Αλβανίας και στην εκπλήρωση εκ μέρους της, όλων των όρων που τέθηκαν για την προσέγγιση της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσο για την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων στην ΕΕΜ είναι ένα θέμα που πρωτίστως πρέπει να απασχολήσει τις ηγεσίες αυτών των δυνάμεων και μετά το Εθνικό Κέντρο. Θα πρέπει πρώτα να κατασταλάξουν αυτές οι δυνάμεις ως προς το τι θέλουν, τι διεκδικούν, πως το διεκδικούν και τι στήριξη θέλουν από το Εθνικό Κέντρο. Ένα όμως είναι σίγουρο: Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα και οι  πολιτικές δυνάμεις που την εκφράζουν πρέπει να συγκλίνουν όλες σε μια πολιτική δυναμικής διεκδίκησης των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις διμερείς συνθήκες.


ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Με την απάντησή σας μας προϊδεάζετε για αλλαγές ως προς την στρατηγική του Εθνικού Κέντρου γύρω από τα θέματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Μπορείτε να εξειδικεύσετε την σκέψη σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι περισσότερες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν, μέχρι τώρα, μια πολύ περίεργη αντίληψη για τους Βορειοηπειρώτες και την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Μπορεί να μην το έλεγαν με ξεκάθαρα λόγια, αλλά στο βάθος της σκέψης τους καταλάβαινες ότι θεωρούσαν την μειονότητα περισσότερο μειονέκτημα, παρά πλεονέκτημα στις διακρατικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας.

Αυτή την αντίληψη την θεωρώ – το λιγότερο – απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα.
Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός και γενικότερα η Εθνική Ελληνική Μειονότητα που ζει μέσα στα σύνορα της σημερινής Αλβανίας αποτελούν ένα από τα εκλεκτότερα κομμάτια του Ελληνικού Έθνους.

Είμαστε περήφανοι για τους Βορειοηπειρώτες και γενικότερα για όλους τους Έλληνες που ζουν σήμερα στην Αλβανία.

Υποκλινόμαστε μπροστά στην προσφορά τους στην πατρίδα, μπροστά στις θυσίες τους σε όλους τους αγώνες του Έθνους. Είμαστε ευγνώμονες για όσα έχουν προσφέρει και για όσα θα συνεχίσουν να προσφέρουν, κρατώντας ψηλά την πίστη, τις αξίες, τις παραδόσεις και τα ιδανικά που χαρακτηρίζουν διαχρονικά το Γένος.

Η Νέα Δημοκρατία θα εργαστεί σκληρά για την ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας με την Αλβανία. Επιθυμούμε να παίξουμε τον ρόλο του ισχυρού καταλύτη και του καθοριστικού παράγοντα για να έλθει η Αλβανία πιο κοντά στην Ευρώπη και για να μετασχηματιστεί σε μια ανοιχτή, δημοκρατική, σύγχρονη και προοδευτική κοινωνία.

Αλλά η Αλβανική πολιτική ελίτ πρέπει να καταλάβει ότι αναγκαία προϋπόθεση για να προσεγγίσει περισσότερο η σημερινή Αλβανία την Ευρώπη είναι η άνθιση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στα πατρογονικά του εδάφη. Ο πλήρης σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας, η παροχή ουσιαστικών δυνατοτήτων οικονομικής ανάπτυξης, η αποκατάσταση συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας σε όλες τις μειονοτικές περιοχές και γενικότερα σε όλες τις περιοχές που ζουν Έλληνες στην σημερινή Αλβανία.

Είναι πρωτεύον ζήτημα για την Ελλάδα ο Ελληνισμός της Αλβανίας να ζει, να προοδεύει και να αναπτύσσεται σε ένα ασφαλές κοινωνικό περιβάλλον, ασκώντας πλήρως τα δικαιώματα του, που απορρέουν από τις Διεθνείς Συμβάσεις, τις οποίες έχει υπογράψει και αποδεχθεί η Αλβανία. ΕΡΩΤΗΣΗ 3 : Κύριε Υπουργέ, τα τελευταία χρόνια με τις  κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία απόδοσης της Ελληνικής ιθαγένειας. Τι έχετε να πείτε για το ζήτημα αυτό;

Απάντηση:  Η Νέα Δημοκρατία, ως κυβέρνηση, έλαβε την ιστορική απόφαση να δοθεί η Ελληνική ιθαγένεια στους Βορειοηπειρώτες, απαλλάσσοντας έτσι τους συμπατριώτες μας από τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπιζαν στην ίδια την πατρίδα τους την Ελλάδα.  Μετά την απόφασή μας αυτή, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, περίπου 18 μήνες, από την κυβέρνηση της ΝΔ  δόθηκαν περίπου 30.000 Ελληνικές ταυτότητες σε Βορειοηπειρώτες.

Μόλις όμως ήλθε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία σταμάτησε αυτή η διαδικασία και η κυβέρνηση Παπανδρέου ψήφισε τον απαράδεκτο νέο νόμο περί ιθαγένειας, που βάζει στη ίδια μοίρα τους Βορειοηπειρώτες αδελφούς μας με όλες τις άλλες φυλές του κόσμου που καθημερινά έρχονται στην Ελλάδα.

Όλα αυτά θα αλλάξουν με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Είδη επεξεργαζόμαστε τρόπους που θα κάνουν πιο εύκολη  και πιο γρήγορη τη διαδικασία. Μας ενδιαφέρει να διευκολύνουμε τους Βορειοηπειρώτες, γιατί είναι αδέλφια μας. Και όχι να τους δυσκολέψουμε…

ΕΡΩΤΗΣΗ 4 : Υπάρχουν αρκετοί Βορειοηπειρώτες, που αποφασίζουν να επιστρέψουν, να ζήσουν και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά, σε μόνιμη βάση στη Βόρειο Ήπειρο. Δύσκολο το εγχείρημα. Υπάρχει τρόπος στήριξης αυτών από το Εθνικό Κέντρο;

Απάντηση: Η Νέα Δημοκρατία, ανέκαθεν στήριζε και θα συνεχίσει να στηρίζει τέτοιες προσπάθειες επαναπατρισμού των Βορειοηπειρωτών. Άλλωστε η επιστροφή των Βορειοηπειρωτών και η οικονομική ανάπτυξη της Βορείου Ηπείρου είναι ό,τι πιο σημαντικό για την επιβίωση του Ελληνισμού στη γενέτειρα. Υπάρχουν τρόποι και Ευρωπαϊκά διασυνοριακά προγράμματα ανάπτυξης, που μέχρι στιγμής ή δεν τα έχουμε εκμεταλλευτεί καθόλου ή έχουν αποτελέσει αντικείμενο κακοδιαχείρισης. 
Είναι βασική μας προτεραιότητα η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών ώστε να εκμεταλλευτούμε αυτά τα προγράμματα και να δώσουμε πνοή ανάπτυξης στη Βόρειο Ήπειρο με έργα υποδομής αλλά και με την προώθηση ιδιωτικών επιχειρηματικών σχεδίων, που θα έχουν την άμεση στήριξη και βοήθειά μας. Υπάρχουν τρόποι για μια υγιή ανάπτυξη, από την οποία θα επωφεληθούν όλοι, με πλήρη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.ΕΡΩΤΗΣΗ 5 : Κύριε Υπουργέ, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε έξαρση του Αλβανικού υπερεθνικισμού, που έχει ως στόχο την Ε.Ε.Μ. και την Ελλάδα. Σας ανησυχεί το φαινόμενο αυτό;

Απάντηση : Θέλω να αντιδιαστείλω τον Εθνικισμό, που είναι ένα αντιδραστικό και επικίνδυνο για τους λαούς ιδεολόγημα, με τον υγιή πατριωτισμό, που είναι βασική προϋπόθεση για την επιβίωση και την πρόοδο των λαών.

Σας λέω λοιπόν ότι ο εθνικισμός από όποια πλευρά και αν προέρχεται, κάνει μεγάλη ζημιά στις σχέσεις καλής γειτονίας και φιλικής συνεργασίας των δύο λαών.

Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια έξαρση του ακραίου Αλβανικού εθνικισμού, με δύο, κυρίως, πολιτικούς φορείς, το κόμμα των Τσάμηδων του κ.Ιντρίσι  και την “Ερυθρόμαυρη Συμμαχία” που εκπροσωπείται από τον κ.Σπαχίου, αλλά είναι γνωστό ότι έχει ισχυρά στηρίγματα και στο Προεδρικό Μέγαρο των Τιράνων.

Το Αλβανικό πολιτικό σύστημα και οι κεντρικοί πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής της Αλβανίας οφείλουν να απομονώσουν αυτά τα ακραία εθνικιστικά στοιχεία, πριν γίνουν περισσότερο επιζήμια για την ίδια την Αλβανία, αλλά και για την ασφάλεια, την ειρήνη και την συνεργασία των λαών στα Βαλκάνια.

Γεγονότα, όπως αυτά με τη δολοφονία Γκούμα στη Χιμάρα, τις παραβιάσεις και τις απειλές που υπήρξαν κατά την πρόσφατη απογραφή πληθυσμού, την αφαίρεση της Εθνικότητας από τα πιστοποιητικά, την άδικη καταδίκη του πρόεδρου της Ομόνοιας Κορυτσάς Ναούμ Ντίσο, την μη απόδοση των περιουσιών, αλλά και άλλα σοβαρά γεγονότα που είχαν στόχο την Ελληνική μειονότητα δεν μπορούν να μας αφήσουν αδιάφορους.

Η Αλβανία θα πρέπει να καταλάβει πως για εμάς, το μέλλον, η ασφάλεια, τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα της μειονότητας είναι αδιαπραγμάτευτα. Η Αλβανία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει στο σύνολό της την  Διεθνή Σύμβαση - Πλαίσιο για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων. Είναι απαράβατος όρος για την Ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.ΕΡΩΤΗΣΗ 6 : Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν πολλά προβλήματα που αφορούν το βοήθημα- επίδομα του ΟΓΑ προς τους Βορειοηπειρώτες. Σε πολλούς, που ζουν στη Βόρειο Ήπειρο, έχει διακοπεί, ενώ άλλοι υποχρεούνται να εγκατασταθούν στην Ελλάδα για να μη τους διακοπεί. Τι έχετε να πείτε για το γεγονός αυτό;


Απάντηση: Γνωρίζω το ζήτημα, που προέκυψε και φυσικά δεν είναι ευχάριστο. Η Νέα Δημοκρατία αναζητεί τρόπους, ώστε οι υπερήλικες Βορειοηπειρώτες που δικαιούνται το επίδομα αυτό να μπορούν να το απολαμβάνουν όπου και αν είναι εγκατεστημένοι.

Μπορεί να βρεθεί η λύση. Ευχής έργο θα ήταν να επιστρέψουν και να εγκατασταθούν στα χωριά τους και εκεί να απολαμβάνουν το βοήθημα αυτό του ΟΓΑ. Επεξεργαζόμαστε τρόπους για την τακτοποίηση του θέματος αυτού  και πιστεύω πως στο τέλος θα δοθεί  η καλύτερη λύση. Το ίδιο θα γίνει και με το θέμα της ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης των ηλικιωμένων Βορειοηπειρωτών και το θέμα των αναπηρικών συντάξεων.ΕΡΩΤΗΣΗ 7 : Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σταθώ λίγο ακόμη στο θέμα των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων. Τι πρέπει να κάνει η Αλβανία ώστε να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή της προοπτική;

Απάντηση:  Η Αλβανία αυτή τη στιγμή, και δεν το λέμε μόνον εμείς αλλά και όλες οι εκθέσεις του ΟΗΕ, ΟΑΣΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει μια ιδιόμορφη αντίληψη και πολλές προκαταλήψεις ως προς την εφαρμογή των Διεθνών συνθηκών, που αφορούν στα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, στην επιστροφή των περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες, στην ελευθερία του τύπου και στην ελευθερία έκφρασης.

Αυτό σημαίνει πως αν η Αλβανία θέλει πραγματικά να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, θα πρέπει να εναρμονιστεί με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα για το σεβασμό των δικαιωμάτων, που αφορούν στις Εθνικές μειονότητες, να ανανεώσει και να εκσυγχρονίσει το νομοθετικό πλαίσιο και να εξασφαλίσει πλήρη ισονομία και ισοπολιτεία σε όλους τους Αλβανούς πολίτες και ιδιαίτερα στα μέλη της Ελληνικής μειονότητας, αλλά και στα μέλη των άλλων μειονοτήτων.

Ακόμη θα πρέπει να κατοχυρώσει και να αποδώσει τις περιουσίες στους νόμιμους κατόχους, να εργαστεί για την  κατοχύρωση της ασφάλειας και της προστασίας της ζωής, των περιουσιών και των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και φυσικά να εργαστεί για την πλήρη εφαρμογή της «Σύμβασης – Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των Εθνικών μειονοτήτων», την οποία η Αλβανία έχει υπογράψει.

Στη σύμβαση αυτή υπάρχουν πολλά μέτρα που αφορούν στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα όπως η ανάρτηση Ελληνικών επιγραφών, Ελληνικά ονόματα και τοπωνύμια, ανάρτηση Εθνικών συμβόλων, διδασκαλία της ιστορίας και του πολιτισμού του Ελληνικού Έθνους, καθώς και της τοπικής ιστορίας, χρησιμοποίηση της Ελληνικής ως δεύτερης επισήμως αναγνωρισμένης γλώσσας για τις περιοχές που η Ελληνική μειονότητα αριθμεί άνω του 20% του πληθυσμού, δίγλωσσα δημόσια έγγραφα από τις αλβανικές αρχές στις δημόσιες υπηρεσίες στις ως άνω περιοχές κ.α.. Όλα αυτά είναι σημαντικά και περιμένουμε από την Αλβανία να τα εφαρμόσει.


Ερώτηση 8:  Κύριε υπουργέ, συνοψίζοντας τη συνέντευξη μας, μπορείτε να μας περιγράψετε το μέλλον του  Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού;

Απάντηση: Το μέλλον του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού πρέπει να το οραματιζόμαστε στα πατρογονικά χώματά του μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και σιγουριάς, με απόλυτο σεβασμό των δικαιωμάτων του και με εξασφαλισμένες τις δυνατότητες να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει.
Σέβομαι και εκτιμώ απεριόριστα την διαχρονική προσφορά της “Ομόνοιας” στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου.

Η “Ομόνοια” πρέπει να εξακολουθήσει να λειτουργεί ως η oργάνωση “ομπρέλα”  όλων των Βορειοηπειρωτών, διασφαλίζοντας μέσα στους κόλπους της την ενότητα, την ομοψυχία και το υψηλό αγωνιστικό τους φρόνημα.Ερώτηση 9:  Κύριε υπουργέ, κλείνοντας την συνέντευξη αυτή , ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους απανταχού Βορειοηπειρώτες;

Απάντηση: Οι καιροί είναι δύσκολοι. Η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομική κρίση και σε βαθιά ύφεση. Αυτό όμως με κανέναν τρόπο δεν θα πρέπει να επηρεάζει αρνητικά την έκβαση των Εθνικών μας Θεμάτων. Και το Βορειοηπειρωτικό είναι Εθνικό μας θέμα.

Όλοι οι Βορειοηπειρώτες έχετε προσφέρει πολλά στην Ελλάδα .

Η Νέα Δημοκρατία, ο αρχηγός της Αντώνης Σαμαράς και εγώ προσωπικά ως αρμόδιος Τομεάρχης έχουμε δείξει, διαχρονικά, την μεγάλη ευαισθησία μας στα Εθνικά Θέματα.

Ως αυριανή κυβέρνηση της Ελλάδας θα βρεθούμε ακόμη πιο κοντά στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους Βορειοηπειρώτες, είτε βρίσκονται στην Ελλάδα, είτε στα πατρώα εδάφη.

Και αυτό δεν είναι μια προεκλογική υπόσχεση, αλλά είναι η δέσμευσή μας απέναντι σε αυτό το πολύπαθο κομμάτι του Ελληνισμού.

Πιστέψτε μας και κρατήστε ψηλά την Ελληνική Ιδέα. Δεν είστε μόνοι σας . Είμαστε όλοι μαζί!...ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου