Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Παιχνίδια Τούρκων με το νερό

Το σχέδιο για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού προς το ψευδοκράτος στη Βόρεια Κύπρο ανακοίνωσε η Τουρκία με τη θεμελίωση νέου φράγματος στο ψευδοκράτος. Μελλοντικός στόχος της Αγκυρας η μεταφορά νερού και στη Γάζα!

Την αποκάλυψη του σχεδίου έκανε ο υπουργός Δασών και Υδάτινων Πόρων Βεϊσέλ Ερογλου στην τελετή εγκαινίων του νέου φράγματος, στην Κερύνεια.

Σύμφωνα με το σχέδιο που χρηματοδοτείται από την Αγκυρα, θα κατασκευαστεί ένας υποθαλάσσιος αγωγός από το νοτιότερο σημείο της Τουρκίας, στην περιοχή Ανάμουρ, προς τη Βόρεια Κύπρο.Το μήκος του υποθαλάσσιου αγωγού θα φτάνει τα 107 χιλιόμετρα και θα τοποθετηθεί σε βάθος περίπου 250 μέτρων.


«Εμείς σκεφτόμαστε με μεγάλα σχέδια», δηλώνει ο Ερογλου, ο οποίος υποστηρίζει πως ο αγωγός θα είναι έτοιμος στις 7 Μαρτίου του 2014 και θα λύσει το πρόβλημα νερού του ψευδοκράτους μέχρι το 2060.

Στόχος της Τουρκίας είναι η μεταφορά 75 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού κάθε χρόνο. Το συνολικό κόστος του έργου θα ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια δολάρια.

«Μιλάμε για το σχέδιο του αιώνα στην περιοχή. Στην Τουρκία κατασκευάζουμε το φράγμα Αλάκιοπρου. Από το φράγμα αυτό, θα κατασκευάσουμε αγωγό προς τη Βόρεια Κύπρο. Θα έχει μήκος 107 χιλιομέτρων, από τα οποία τα 80 χιλιόμετρα θα είναι υποθαλάσσια. Το νερό θα μεταφέρεται στο φράγμα Γκετσίτκογ στη Βόρεια Κύπρο», δηλώνει ο Τούρκος υπουργός. Το συγκεκριμένο φράγμα θα κατασκευαστεί κοντά στην Κερύνεια.

Το φράγμα στο ψευδοκράτος, στο οποίο θα αποθηκεύεται το νερό που θα στέλνει η Τουρκία, θεμελιώθηκε την Παρασκευή, με τη συμμετοχή του προέδρου του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου αλλά και εκπροσώπων της Τουρκίας, ανάμεσά τους και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι. Στόχος είναι το φράγμα να είναι έτοιμο σε ένα χρόνο και η επάρκεια των Τουρκοκυπρίων σε νερό.

«Ο Ερντογάν μάς έχει δώσει εντολή όλο το έργο για τη μεταφορά νερού στη Βόρεια Κύπρο να είναι έτοιμο στις 7 Μαρτίου του 2014. Είναι δύσκολο έργο και εργαζόμαστε νυχθημερόν. Κάποτε το έργο αυτό το βλέπω στα όνειρά μου», δηλώνει ο Ερογλου.


Απάντηση στο «ενεργειακό»

«Αν επιλυθεί το Κυπριακό από το νερό, θα μπορούν να ωφεληθούν και οι Ελληνοκύπριοι», δηλώνουν οι Τούρκοι.

Η Αγκυρα φαίνεται πως σχεδιάζει ακόμη περισσότερα πράγματα από μια απλή μεταφορά νερού. Το επόμενο στάδιο «μπορεί να είναι η μεταφορά νερού στη Γάζα από τη Βόρεια Κύπρο», υποστηρίζει ο Ερογλου, που δείχνει πως η Τουρκία προσπαθεί να επιβληθεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Αγκυρα έχει διαπιστώσει πως Ισραήλ και Κυπριακή Δημοκρατία πρωταγωνιστούν στο ενεργειακό παιχνίδι της Μεσογείου. Η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ΑΟΖ και των δύο χωρών έχει φέρει σε δύσκολη θέση την Τουρκία.

Με την ενεργοποίηση του σχεδίου μεταφοράς νερού στην Κύπρο, και η υπόσχεση για πιθανή χρήση του σε όλο το νησί είναι ένα μήνυμα προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Τουρκία ζητά περισσότερες υποχωρήσεις και στο Κυπριακό και στο ενεργειακό, με αντάλλαγμα το νερό, το οποίο διαθέτει σε άφθονη ποσότητα.

Παράλληλα, και η δήλωση για πιθανή μεταφορά νερού πάλι με αγωγούς στη Γάζα, χωρίς την έγκριση του Ισραήλ, είναι μια ξεκάθαρη απειλή προς το Τελ Αβίβ. Θεωρείται πως η Αγκυρα, σε περίπτωση που οι έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου επεκταθούν μελλοντικά, θα ανακοινώσει το σχέδιο της επέκτασης του αγωγού προς τη Γάζα, για να προκαλέσει αναταραχή στην Αν. Μεσόγειο, προσδοκώντας όφελος προς το συμφέρον της και κυρίως μερίδιο στην ενέργεια. Με απλά λόγια, νερό έναντι φυσικού αερίου.

Ο υπουργός Φυσικών Πόρων του ψευδοκράτους Αλί Αμτζάογλου προσθέτει και άλλον έναν παράγοντα στο ενεργειακό μιλώντας για πιθανή μεταφορά και ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί. «Εχω την εντύπωση πως σε λίγο καιρό θα έχουμε μια έκπληξη από την Τουρκία και για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Γνωρίζω πως κάτι τέτοιο εξετάζεται», δηλώνει ο ίδιος.

Η Αγκυρα θέλει να δείξει πως έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια και με νερό όλο το νησί και μελλοντικά και άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.


 Μανώλης Κωστίδης στον “Ελεύθερο Τύπο”



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου