Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Αποκαλυπτικά έγγραφα για βασανιστήρια Βρετανών σε Κύπριους

Στο φως έγγραφα με τα αποτρόπαια βασανιστήρια των Βρετανών κατά τη διάρκεια της βρετανικής αυτοκρατορίας. Βασανιστήρια σε Κύπριους την περίοδο 1909 - 1939.


Έγγραφα που περιείχαν λεπτομέρειες για φρικιαστικές ενέργειες των Βρετανών, κατά τη διάρκεια της βρετανικής αυτοκρατορίας βγήκαν στο φως.

Χιλιάδες έγγραφα που περιείχαν λεπτομέρειες για μερικές από τις πλέον επαίσχυντες εγκληματικές πράξεις που διαπράχθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της βρετανικής αυτοκρατορίας καταστράφηκαν συστηματικά για να μην πέσουν στα χέρια των κυβερνήσεων των πρώην αποικιών που μόλις είχαν αποκτήσει την ανεξαρτησία τους.

Η εφημερίδα 'Γκάρντιαν', επικαλούμενη τον ανεξάρτητο επιθεωρητή των απορρήτων αρχείων για τις πρώην αποικίες καθηγητή του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Τόνυ Μπάτζερ, γράφει ότι τα έγγραφα που διασώθηκαν μεταφέρθηκαν μυστικά στη Βρετανία όπου κρύφτηκαν από το Φόρεϊν Όφις μακριά από τους ιστορικούς και το κοινό.

Η ύπαρξη των εγγράφων αυτών δημοσιοποιήθηκε πριν από ένα περίπου χρόνο όταν τέσσερις Κενυάτες προσέφυγαν στο Ανώτερο δικαστήριο του Λονδίνου, αξιώνοντας αποζημιώσεις για ισχυριζόμενα βασανιστήρια που υπέστησαν στη διάρκεια της εξέγερσης των Μάου Μάου στη χώρα τους.

Το Φόρεϊν Οφις έχει δεσμευθεί έπειτα από παρέμβαση του ΥΠΕΞ Ουϊλιαμ Χέιγκ να δημοσιοποιήσει τα 8,800 έγγραφα από 37 πρώην αποικίες, περιλαμβανομένης της Κύπρου που βρίσκονται σε ένα αυστηρά φρουρούμενο κυβερνητικό κέντρο πληροφοριών στο Μίλτον Κινς, Μπακιγχαμσάιρ.
Τα πρώτα από αυτά δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη και για την Κύπρο αφορούν την περίοδο 1909-39.

Στην επόμενη σειρά, όπως δήλωσε ο κ. Μπάτζερ θα δημοσιοποιηθούν έγγραφα για την περίοδο της αποικιοκρατίας στην Κύπρο με αποκαλύψεις για βασανιστήρια, την εκπαίδευση μελών των δυνάμεων ασφαλείας και τη μεταφορά αγωνιστών της ΕΟΚΑ σε φυλακές της Βρετανίας.

Πρώην μέλη της ΕΟΚΑ, προσθέτει η ΄Γκάρντιαν΄, οι οποίοι συνελήφθησαν από τους Βρετανούς αναμένουν με ενδιαφέρον τη δημοσιοποίηση των εγγράφων αυτών.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου