Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Οι ελληνικές αρχαιότητες καταρρέουν!

Επιβίωσαν μετά από πολέμους, σεισμούς, εκατομμύρια τουρίστες, εδώ και πολλές χιλιετίες! Όμως ίσως δεν αντέξουν την οικονομική κρίση.

Ο λόγος για τα ελληνικά αρχαιολογικά μνημεία, που σύμφωνα με δημοσίευμα της USA Today, που υπογράφει Ελληνίδα δημοσιογράφος επικαλούμενη ειδικούς, κινδυνεύουν από τις τεράστιες περικοπές δαπανών στο χώρο του Πολιτισμού.

«Η Πύλη του Αδριανού και ο ναός του Ολυμπίου Διός κινδυνεύουν να καταρρεύσουν», δηλώνει η Δέσποινα Κουτσούμα, επικεφαλής του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και υποψήφια βουλευτής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αυτό είναι ένα από τα παραδείγματα πιθανής εξαφάνισης των αρχαίων μνημείων λόγω των περικοπών, υποστηρίζει η ίδια στην εφημερίδα.

Οι μειώσεις στο υπουργείο Πολιτισμού έχουν φτάσει στο 50% τα τελευταία δύο χρόνια και ο αναπληρωτής υπουργός Κώστας Τζαβάρας αναφέρει ότι υπάρχει κίνδυνος για περισσότερες ακόμη περικοπές.

«Ο τουρισμός στην Ελλάδα αποτελούσε το 15% της ελληνικής οικονομίας το 2010 και στον τομέα αυτό εργάζονται περίπου το 1/5 από τα 4 εκατομμύρια του ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού, πολύ περισσότερο από το μέσο όρο στην Ευρώπη για το 2010», σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Ένας λόγος για τις μειώσεις του κόστους συντήρησης είναι ότι πια υπάρχουν... λιγότερα μνημεία για προστασία, αναφέρει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την USA Today. Σύμφωνα με το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου, η κλοπή αρχαιοτήτων έχει αυξηθεί κατά 25% τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά η άνοδος των παράνομων ανασκαφών δείχνει ότι οι περικοπές του προϋπολογισμού χρεώνει την Ελλάδα με χρήματα και της αφαιρεί έναν πολύτιμο θησαυρό, σημειώνει από την πλευρά του ο αρχαιολόγος Χρίστος Τσιρογιάννης.radar.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου