Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Οι Τούρκοι ξεκινούν έρευνες μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Συνεχίζει να συντηρεί τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο  μέσα από την αμφισβήτηση των θαλάσσιων ζωνών της Ελλάδας η Τουρκία που ανήγγειλε τη διεξαγωγή ωκεανογραφικών ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή του Καστελόριζου.

Οι έρευνες, σύμφωνα με το "Έθνος", θα πραγματοποιηθούν από σήμερα μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου από το ερευνητικό σκάφος R/V BILIM-2, το οποίο θα κινηθεί από τη βάση του στη Μερσίνα, στην περιοχή ανατολικά της Ρόδου, μέχρι και τον Κόλπο της Αλεξανδρέττας.

Σύμφωνα με τη NAVTEX 570 που εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα πραγματοποιήσει "ωκεανογραφικές έρευνες" και καταγράφονται οι συντεταγμένες επτά περιοχών, εκ των οποίων οι τρεις βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό σκάφος πρόκειται να κινηθεί ανατολικά από το Φαληράκι της Ρόδου, ανατολικά της Καρπάθου και νοτίως του Καστελόριζου στα όρια των χωρικών υδάτων του νησιού, δίνοντας έτσι σαφές στίγμα για τις προθέσεις της Άγκυρας.


Τον Μάρτιο, όταν η Άγκυρα είχε βγάλει για έρευνες στο Βόρειο Αιγαίο το Πίρι Ρέις, απαντώντας στα ελληνικά διαβήματα, είχε υποστηρίξει με ρηματική διακοίνωση ότι οι "ωκεανογραφικές έρευνες δεν απαιτούν καν τη γνωστοποίηση στο παράκτιο κράτος" και ότι δεν αναγνωρίζονται δικαιώματα επί υφαλοκρηπίδας, η οποία δεν έχει οριοθετηθεί.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πάντως το γεγονός ότι η κίνηση αυτή της Τουρκίας εκδηλώνεται μόλις δυο ημέρες μετά τη δημόσια αναγγελία από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλο, της επίσκεψης του κ. Νταβούτογλου στην Αθήνα εντός του Οκτωβρίου.


Εκτιμάται πάντως ότι η Αγκυρα, εκτός της επικαιροποίησης των θέσεών της για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου διεκδικεί ολόκληρο σχεδόν το τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, επιχειρεί να αντιδράσει μετά τις αρνητικές εξελίξεις που υπήρξαν με την απόσυρση του ενδιαφέροντος ξένων εταιρειών από τον διαγωνισμό για έρευνες στη Μερσίνα και την Αλεξανδρέττα αλλά και για την αποτυχία εντοπισμού υδρογονανθράκων από τις μέχρι τώρα έρευνες που πραγματοποιεί η ΤΡΑΟ στο έδαφος των Κατεχομένων.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου