Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Ελληνοτουρκική κρίση για το κουλούρι Θεσσαλονίκης

Πού να ήξερε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σε τι …μπελάδες θα έβαζε τη χώρα μας και τη γείτονα Τουρκία για ένα στρογγυλό και σουσαμένιο κουλούρι.

Όλα άρχισαν όταν στην τελετή στις 21 Μαρτίου στον Λευκό Οίκο για την εθνική εορτή ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε ενθουσιασμό δοκιμάζοντας "ελληνικό μπακλαβά".

Αυτό προκάλεσε εθνικής μορφής αντιδράσεις στην Τουρκία - όπου ο μπακλαβάς θεωρείται κατ' εξοχήν τουρκικό έδεσμα - μολονότι αναγνωρίζεται ότι είναι προϊόν της Κεντρικής Ασίας και ότι έχει καταναλωτές και στην Ελλάδα.

Έτσι, πλέον την πατέντα για το κουλούρι Θεσσαλονίκης επιχειρεί να κατοχυρώσει η Τουρκία, καθώς Τρίτη 3 Απριλίου, ο επικεφαλής του συνδέσμου κουλουράδων της Κωνσταντινούπολης, κατέθεσε αίτημα στο αρμόδιο Επιμελητήριο (İSTESOB) για να αναλάβει δράση και να προστατεύσει το εθνικό τους έδεσμα, το κουλούρι.

"Δεν θα επιτρέψουμε στους Έλληνες να μας αρπάξουν και το κουλούρι", δήλωσε ο επικεφαλής του İSTESOB στην τουρκική εφημερίδα Ζαμάν, προσθέτοντας ότι οι Έλληνες παρουσιάζουν τουρκικά φαγητά σαν ελληνικά.

Ο πρόεδρος της βιοτεχνίας σιμιτιού Ζεκί Σαμίρ Εζντεμίρ δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να κατοχυρωθεί η "εθνική τουρκική τροφή" γιατί γίνονται παρεξηγήσεις και πρόσθεσε:

"Το σιμίτι είναι το πρόγευμα, το γεύμα και το δείπνο του φτωχού στην Τουρκία, έχει εντυπωσιακά μεγάλη κατανάλωση ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο είτε την οικονομική και κοινωνική κατάσταση του... πεινασμένου".


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου