Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Γλυκάθηκε ο τραπεζίτης

Ανοικτό άφησε ο Λουκάς Παπαδήμος το ενδεχόμενο να είναι ξανά πρωθυπουργός, σε συνέντευξη που έδωσε στους "Financial Times", ενώ παράλληλα δεν απέκλεισε και την περίπτωση η χώρα να χρειαστεί και νέα οικονομική βοήθεια εάν δεν καταφέρει να βγει στις αγορές το 2015.

Πέρα από αυτή την έμμεση παραδοχή για την αναποτελεσματικότητα του νέου οικονομικού προγράμματος, ο πρωθυπουργός έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις αντιδράσεις των πολιτών για την ακολουθούμενη πολιτική και να προεξοφλήσει ότι όποια κυβέρνηση και εάν προκύψει μετά τις εκλογές, θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ειδικότερα, στο δημοσίευμα των "F.T." αναφέρεται ότι ο Λ. Παπαδήμος «ήταν πολύ προσεκτικός ώστε να μην αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι πρωθυπουργός και μετά τις εκλογές, αν δεν υπάρχει επαρκής υποστήριξη για εναλλακτικό υποψήφιο». Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως στην Ελλάδα υπάρχει μια «ευρεία, σιωπηρή πλειοψηφία Ελλήνων» που θα έκανε τα πάντα για να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη, παρά τις διαδηλώσεις και τα αυστηρά μέτρα λιτότητας. Ο πρωθυπουργός είπε ότι "έχουμε διανύσει τη μισή διαδρομή προς την οικονομική ανόρθωση", προσθέτοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλιστεί ότι αυτή ήταν η τελευταία αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους».

Αναφορικά με τις επικείμενες εκλογές, υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν υπό οποιαδήποτε κυβέρνηση, καθώς «αυτή είναι η επιθυμία της πλειονότητας των Ελλήνων» και «πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από τα πολιτικά κόμματα». Συμπλήρωσε δε ότι το κύριο επίτευγμα της κυβέρνησής του ήταν ότι επέτυχε μεγάλο βαθμό συναίνεσης για την εφαρμογή του τελευταίου προγράμματος διάσωσης. Ακόμη, ο Λ. Παπαδήμος είπε ότι η εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος μεταρρυθμίσεων και τα επιπλέον μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης θα μετατρέψουν τον φαύλο κύκλο καθοδικής πορείας της δημοσιονομικής λιτότητας και συρρίκνωσης της οικονομίας σε «έναν ενάρετο κύκλο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αύξηση της δραστηριότητας και ταχύτερη δημοσιονομική εξυγίανση».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου