Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Ο ρόλος του Θεού στην πολιτική ζωή της Ελλάδας

Το ξεκίνησαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το συνεχίζει ευχαρίστως η Ν∆. Αναφερόµαστε στην ανάµειξη των Θείων στον επικοινωνιακό, πολιτικό σχεδιασµό. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στηρίζονται, κατά δήλωσή τους, στη βοήθεια της Παναγίας για να επιτύχουν τους στόχους τους, ενώ η ηγεσία της Ν∆ αναφέρεται στη βοήθεια του Θεού προκειµένου να επιτύχει την αυτοδυναµία.


Το προηγούµενο

Η ελληνική Κεντροδεξιά δεν είναι βέβαια ιδιαίτερα πρωτότυπη στην προσπάθεια πολιτικής αξιοποίησης του θρησκευτικού συναισθήµατος. Ακόµη και σήµερα οι Ρεπουµπλικάνοι προσπαθούν να ακολουθήσουν το κακό παράδειγµα του Τζορτζ Μπους, ο οποίος µπέρδεψε για τους δικούς του λόγους τον Θεό, το πετρέλαιο και τα στρατηγικά συµφέροντα των ΗΠΑ, µε αποτέλεσµα να ξεκινήσει τον πόλεµο στο Αφγανιστάν και τον πόλεµο στο Ιράκ και να ανοίξει ένα νέο γύρο ιστορικής αντιπαλότητας µεταξύ χριστιανισµού και ισλάµ.


Η θρησκευτική στροφή της Ν∆ µπορεί να οφείλεται στην πίεση που δέχεται από δυνάµεις που κινούνται στα δεξιά της, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο ΛΑΟΣ, περιορίζει όµως την πολυσυλλεκτικότητά της. ∆εν υπάρχουν πολλοί κεντρώοι ψηφοφόροι ή πολίτες που κινούνται στο λεγόµενο µεσαίο χώρο που µπορούν να δεχθούν τέτοιου είδους πολιτική µεταχείριση.



Λάθος στρατηγικής

Ο κ. Σαµαράς φαίνεται να έχει παρασυρθεί σε ένα νεοσυντηρητισµό που αποσκοπεί στον περιορισµό της εκλογικής απήχησης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΛΑΟΣ και αντιµνηµονιακών πρώην βουλευτών και στελεχών της Ν∆.

∆εν ξέρουµε εάν κινείται βάσει ποιοτικών µετρήσεων που καταγράφουν µεγάλες διαρροές αντιµνηµονιακών ψηφοφόρων ή εάν ακολουθεί το πολιτικό του ένστικτο. Ό,τι και να συµβαίνει, η Ν∆ χάνει την απήχησή της µεταξύ των κεντρώων και των ευρωπαϊστών και κινδυνεύει να µετατραπεί σε µία απόλυτα εσωστρεφή και τοπική πολιτική δύναµη.

Θα µπορούσαµε να κάνουµε λόγο για ένα αξιοπερίεργο ρετρό, αλλά έχοντας συµβάλει στην υπερχρέωση της χώρας και έχοντας προσυπογράψει το νέο µνηµόνιο η Ν∆ δεν διαθέτει αυτή την πολιτική πολυτέλεια.

Επιπλέον, µε τον τρόπο που κινείται αφήνει στο ΠΑΣΟΚ έναν πολιτικό χώρο στρατηγικής σηµασίας. Μπορεί σε αυτήν τη φάση το Κίνηµα να µην είναι σε θέση να αξιοποιήσει την πολιτική ευκαιρία που του προσφέρει η ηγεσία της Ν∆, δεν αποκλείεται όµως να το κάνει σε 1-2 χρόνια.

Είναι τόσο σύνθετα τα οικονοµικά και κοινωνικά ζητήµατα που πρέπει να διαχειριστεί η ηγεσία της Ν∆, στην αντιπολίτευση ή στην κυβέρνηση, ώστε η διαρκής επίκληση του Θεού προκειµένου να επιτευχθούν οι εκλογικοί της στόχοι να ερµηνεύεται από τους περισσότερους συµπολίτες µας σαν οµολογία πολιτικής αµηχανίας ή και αδυναµίας.


Γιώργος Κύρτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου