Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

"Η γιαγιά του Μ. Αλεξάνδρου ήταν Σκοπιανή"

Επικριτικός προς την Ελλάδα εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Ντι Πρέσε", ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβάνοφ.

"Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στους Έλληνες. Όσο περισσότερο μας επιτίθενται, τόσο θα ισχυροποιούν τα πατριωτικά μας αισθήματα", είπε σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των Ελλήνων στην τοποθέτηση του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου και πρόσθεσε πως "σεβόμαστε μόνο την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας".

Μάλιστα, τόνισε πως "η γιαγιά του Μεγάλου Αλέξανδρου γεννήθηκε στην Ηράκλεια Λυγκιστίδα, στη σημερινή Μπίτολα" ενώ αποφεύγοντας απάντηση στο ερώτημα ως προς τη διαμόρφωση των Σκοπίων σε "ιστορική" πόλη, στο πλαίσιο του προγράμματος "Σκόπια 2014", ο Γκεόργι Ιβάνοφ σημειώνει πως και στη Βιέννη βλέπει πολλά ιστορικά κτίρια, αλλά κανείς δεν ρωτά τους Αυστριακούς ποια κτίρια θα ανεγείρουν στο έδαφός τους.

Παράλληλα, ο Ιβάνοφ κατηγόρησε τη χώρα μας πως δεν επιθυμεί την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία λέγοντας πως μπλοκάρει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 2008 πρόβαλε "βέτο" για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, κάτι που, όπως λέει, έχει αρνητικές επιπτώσεις για ολόκληρη την περιοχή.

Αναφέροντας πως "η ΠΓΔΜ μπλοκάρεται, το Κόσοβο δεν έχει αναγνωριστεί, η επίλυση του Κυπριακού δεν προχωρεί, όμως η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ", κάνει λόγο για μια "λογική της αναβλητικότητας", διατεινόμενος πως αυτό που οι Έλληνες έκαναν στην οικονομία το κάνουν και στην πολιτική.

Παραπέμπει κατόπιν στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου το 2011, την οποία αναμένει να γίνει δεκτή από το ΝΑΤΟ, παρατηρώντας συγχρόνως σκωπτικά πως στον Γ.Γ. της Συμμαχίας, που πρόσφατα επισκέφθηκε την Αθήνα, δωρίστηκε ένα αντίγραφο ξίφους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, "με το οποίο ίσως ήθελαν να του πουν ότι τώρα βρίσκεται στα χέρια του το κόψιμο του Γόρδιου δεσμού".

Σημειώνει δε, ότι οι πολίτες των δύο χωρών δεν έχουν προβλήματα μεταξύ τους, οι "Μακεδόνες" πηγαίνουν για διακοπές στην Ελλάδα και οι Ελληνες είναι σημαντικοί επενδυτές στην ΠΓΔΜ, ωστόσο στους Ελληνες πολιτικούς συμφέρει το τεταμένο κλίμα.

Τέλος, προσπαθώντας να δικαιολογήσει το μεγάλο αριθμό συμπολιτών του, που λαμβάνουν βουλγαρικό διαβατήριο, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ισχυρίζεται πως η ίδια θέλει να είναι τμήμα της ΕΕ, όμως δεν της το επιτρέπει η Ελλάδα και ως εκ τούτου κάποιοι αναζητούν ένα δικό τους δρόμο και αυτό είναι δικαίωμά τους.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου