Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

WSJ: Γιατί βλέπει εντάσεις στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας

Να πυροδοτήσει εντάσεις με την Τουρκία κινδυνεύει η Ελλάδα, καθώς φέρνει στο προσκήνιο τις εδαφικές της διεκδικήσεις σε  μία ευρεία περιοχή αμφισβητούμενων υδάτων, γράφει η Wall Street Journal.


Για την Ελλάδα, το διακύβευμα είναι τεράστιο, επισημαίνει  η εφημερίδα, καθώς σημειώνει ότι εάν οι εκτιμήσεις για κοιτάσματα υδρογονανθράκων αξίας 100 δισ. ευρώ επιβεβαιωθούν, αυτά θα μπορούσαν να ελαφρύνουν το βάρος του ελληνικού χρέους και να καταστήσουν  τη χώρα σημαντικό προμηθευτή ενέργειας για την Ευρώπη, η οποία επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Έως τώρα, η Ελλάδα κινείται προσεκτικά, προκειμένου να αποφύγει μία αντιπαλότητα, και χρησιμοποιεί τις διαδικασίες του ΟΗΕ για να χτίσει την υπόθεσή της, σημειώνει  η WSJ.

«Ο τελικός στόχος της Αθήνας είναι ξεκάθαρος: Η Ελλάδα ελπίζει να κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση για την αποκλειστική χρήση της ζώνης των 200 ναυτικών μιλίων γύρω από τη χώρα, στηρίζοντας τα επιχειρήματά της στο γεγονός ότι εκείνη έχει υπογράψει τη συνθήκη του ΟΗΕ για το Νόμο της Θάλασσας, ενώ η Τουρκία όχι».

Η επόμενη κίνηση της Ελλάδας θα είναι σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται, η Wall Street Journal, να υποβάλει επισήμως στον ΟΗΕ τις ναυτικές συντεταγμένες της χώρας, κίνηση που θα προηγηθεί της ανακήρυξης ΑΟΖ.

Εξάλλου, η εφημερίδα επισημαίνει και την στήριξη των ελληνικών σχεδίων που έδειξε να δίνει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου