Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Αντίδραση ΗΠΑ για δηλώσεις Ερντογάν περί Σιωνισμού

ΚΥΜΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Ο τούρκος πρωθυπουργός εξίσωσε σε δηλώσεις του τον Σιωνισμό με «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», με ανώτατο αξιωματούχο των ΗΠΑ να αντιτείνει ότι τέτοιου είδους σχόλια έχουν «διαβρωτικές συνέπειες» στις σχέσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας.

Την έντονη δυσαρέσκεια των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν προκαλέσει οι πολύκροτες δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες ο Σιωνισμός αποτελεί «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», με ανώτατο αξιωματούχο των ΗΠΑ να δηλώνει σήμερα στο πρακτορείο Reuters ότι τα επίμαχα σχόλια του κ. Ερντογάν είναι «ιδιαίτερα προσβλητικά» και έχουν «διαβρωτικές συνέπειες» στις σχέσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας.

«Ειλικρινά, αυτό ήταν ιδιαίτερα προσβλητικό, να αποκαλείς το Σιωνισμό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, στο Reuters, μιλώντας ενόσω ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ταξιδεύει προς την Άγκυρα στο πλαίσιο της πρώτης περιοδείας του ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Είμαι βέβαιος ότι ο υπουργός θα είναι πολύ ξεκάθαρος για το πόσο δυσαρεστημένοι είμαστε ακούγοντας [τα σχόλια]» του κ. Ερντογάν, συμπλήρωσε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Σε παρόμοια καταδίκη έχει προβεί και ο Λευκός Οίκος, σημειώνοντας πως θεωρεί τα σχόλια του τούρκου ηγέτη «προσβλητικά και λάθος».

Την ενόχλησή του με τις δηλώσεις Ερντογάν έχει εκφράσει και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αποκαλώντας «σκοτεινή και λάθος» την εξίσωση του Σιωνισμού με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου