Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Μπερίσα: Προστάτης των απανταχού Αλβανών

Επιμένει στα περί «ενοποίησης» και «προστασίας» όλων των Αλβανών των Δυτικών Βαλκανίων ο Σαλί Μπερίσα, παρά το γεγονός ότι έχει επικριθεί πολλές φορές γι” αυτού του περιεχόμενου τις δηλώσεις του που, σύμφωνα με τις γειτονικές χώρες, αλλά και τις Βρυξέλλες, αποπνέουν εθνικιστικές και αλυτρωτικές διαθέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, στα Τίρανα, ο Αλβανός πρωθυπουργός διακήρυξε για μία ακόμη φορά την πρόθεσή του να χορηγήσει την αλβανική ιθαγένεια τους Κοσοβάρους πολίτες αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Πρίστινας με τις Βρυξέλλες, για την ελεύθερη κυκλοφορία στις χώρες της Ε.Ε..

Ο κ. Μπερίσα δήλωσε ότι θα ήθελε «από καρδιάς, από αύριο κιόλας», να χορηγήσει την αλβανική ιθαγένεια σε όλους τους Κοσοβάρους πολίτες, αλλά αυτό είναι προς το παρόν αδύνατο.

Παράλληλα, διαμήνυσε ότι θα προστατεύσει τα συμφέροντα όλων των Αλβανών όπου κι αν αυτοί βρίσκονται.

«Η Αλβανία δεν είχε, δεν έχει και δεν θα έχει ποτέ εδαφικές διεκδικήσεις. Η Αλβανία δεσμεύεται να σεβαστεί τα υπάρχοντα σύνορα στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά την ίδια στιγμή θα παραμείνουμε σταθεροί στην υπεράσπιση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των Αλβανών όπου και αν βρίσκονται, κάτι που συμπίπτει και με τις ευρωατλαντικές αξίες. Όλες οι προσπάθειες για εκφοβισμό τον Αλβανών, και η πίεση εναντίον τους είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Οι Αλβανοί πρέπει να ζουν ελεύθεροι και ίσοι, στις αντίστοιχες χώρες. Αν αυτό ονομάζεται εθνικισμός, είμαι υπερήφανος και αποφασισμένος», δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Ο κ. Θάτσι αναφέρθηκε στις συνομιλίες του με τον Σέρβο πρωθυπουργό Ίβιτσα Ντάτσιτς. «Για μένα προσωπικά η συνάντηση με τον κ. Ντάτσιτς είναι κάτι πολύ βαρύ, αλλά θα πρέπει να καθίσουμε και να ξεπεράσουμε το παρελθόν μας», δήλωσε.

Ο Σάλι Μπερίσα χαρακτήρισε το διάλογο Κοσόβου και Σερβίας πολύ σημαντικό, όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου