Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Στην τελική ευθεία η κατ' οίκον έκτισης της ποινής με «βραχιολάκι»

Σε δημόσια διαβούλευση έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, το νομοσχέδιο για την αποφυλάκιση των κρατουμένων (υποδίκων, καταδίκων και όσων λαμβάνουν άδεια κρατουμένων) με τη χρήση ηλεκτρονικού βραχιολιού στον κρατούμενο.

Το «βραχιολάκι» δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν επιβληθεί ποινές φυλάκισης, να εκτίσουν, κατόπιν αιτήσεώς τους, το υπόλοιπο της κράτησής τους σε κατ' οίκον περιορισμό, υπό την προϋπόθεση να τοποθετηθεί μόνιμα στο χέρι ή το πόδι τους ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Το βραχιόλι περιέχει μικροτσίπ και κρατούμενος, φορώντας το, είναι συνδεδεμένος σε 24ωρη βάση με ειδική συσκευή.

Το μέτρο αυτό δεν αφορά όσους έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική ή εγκληματική οργάνωση.

Επίσης, προϋπόθεση είναι να έχουν έχουν εκτίσει: α) πρόσκαιρη κάθειρξη, τα 2/5 της ποινής τους και β) ισόβια κάθειρξη, τουλάχιστον 16 έτη.

Η απόλυση του κρατουμένου μπορεί να ανακληθεί, όταν ο κατάδικος δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που του επιβλήθηκαν.

Το κόστος για το «βραχιολάκι» αναλαμβάνει ο κατηγορούμενος, εκτός εάν κριθεί ότι στερείται την οικονομική δυνατότητα να τo καταβάλει.

Η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου για τα μέσα ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και εν αδεία κρατουμένων θα ολοκληρωθεί στις 11 Μαρτίου.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου